LYSNES: Som kjent planlegger Salmar Nord å bygge ut et såkalt visningssenter på Lysnes på Senja. Visningssenteret skal bidra til å styrke kunnskapen om havbruk blant publikum, og bidra til økt rekruttering til- ogutvikling av sjømatnæringa. Det i tillegg til å dekke et behov fra reiselivets side.

Skjær i sjøen

Et lite skjær i sjøen som har dukket opp, er at området hvor visningssenteret er tenkt bygget slettes ikke er regulert til næringsformål, men til boligbebyggelse.

Det ønsker Salmar Nord-sjef Ørjan Jensen at Lenvik kommune gjør noe med.

– Salmar Nord ønsker å endre den gjeldende reguleringsplanen, vedtatt 15. november 1984, for å bygge et visningssenter for havbruk, skriver Jensen i et brev til kommunen.

Her anmoder han kommunens planutvalg om å ta tak i saken.

– Svært egnet

Salmar Nord har i samarbeid med konsulentselskapet Rambøll vurdert den aktuelle tomta, på oversiden av fylkesvei 271, og konkludert med at den er svært godt egnet til formålet.

– Det er planlagt prosjektering av et bygg med et nettoareal på omlag 400 kvadratmeter. Bygget vil inneholde blant annet utstillingsrom, undervisningskjøkken, spiserom, undervisningsrom/møterom og lekerom. I tillegg til dette, vil det blir behov for parkerinagareal og uteområde, skriver Jensen.

Salmar Nord fikk tildelt konsesjonen som trenges for å drive et visninssenter i 2015 av Fiskeridirektoratet.

Rød tråd er mat

Det planlagte visningssenteret på Lysnes har fått ”Mat til fisk, mat fil folk” som tema.

– Den røde tråden er altså mat – både med fokus på hva laksen spiser, og hvordan den fôres, og fokus på laks som sunn og bærekraftig mat for mennesker, skriver Jensen.

Et viktig elementved et beøk til visningssenteret vil bli turer ut på et av Salmar Nords havanlegg. Selskapet driver i dag med oppdrett på lokaliteten Skårliodden med en midlertidig tillatelse, men har søkt om å få permanent tillatelse på lokaliteten.

Ørjan Jensen sier til Folkebladet at han regner med at det skal gå greit å få på plass en omregulering som forespurt.

– Vi opplever absolutt at kommunen er veldig på det, sier han, men hadde på grunn av tidsnød ikke tid til å kommentere saken ytterligere.