FINNSNES: I ni norske fylker har veistandarden blitt dårligere de siste fem årene, viser en ny rapport fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). Veiene i Troms er blant de som har blitt dårligst i løpet av disse årene.

Av de 19 fylkene er Troms på en sisteplass når det kommer til mest ujevne vei. Hele 52 prosent av veiene er for ujevne. (Se grafikken over artikkelen)

– Ansvarsfraskrivelse

Prestbakmo mener samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen (Frp) forsøker seg med ansvarsfraskrivelse som svar på rapporten «Kvaliteten på det norske veinettet: Status for riks og fylkesveier» fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) han fikk overlevert tirsdag morgen.

– Konfrontert

– Statsråden har gang etter gang blitt konfrontert av fylkeskommunene med at etterslepet på landets fylkesveier krever et helt annet grep enn det regjeringen hittil har stått for, sier han.

– Etterslepet på landets fylkesveier er på mellom 45 og 75 milliarder, derav mellom seks og åtte milliarder i Troms. Det har vært kjent siden 2013. Når Solsvik-Olsen (Frp) skylder på fylkeskommunene for at veikvaliteten har blitt dårligere i halvparten av landets fylker de siste årene, glemmer han et helt enkelt faktum, nemlig at det er regjering og stortingsflertall som 100 prosent bestemmer hvordan fylkeskommunens økonomi skal være, mener Prestbakmo.

Han mener det er en selsom opplevelse å registrere at samferdselsministeren bruker anledningen ved overlevering av statusrapporten for riks og fylkesveier til å skylde på alle andre, som kommuner, fylkeskommuner og omtrent alle andre politikere.

– Bestemmes sentralt

– Statsråden burde vite at fylkeskommunens økonomi bestemmes fullt ut av regjering og stortingsflertall. Eksempelvis er det slik at i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 reduserer Troms fylkeskommunes samlede rammer.

– Min utfordring til Solsvik-Olsen er at han bruker sin siste mulighet til å gjøre gjennomgående grep i forhold til etterslepet på fylkesveiene, når han på vegne av regjeringa legger fra sitt forslag til Nasjonal Transportplan for 2018-2029 for Stortinget i løpet av første halvår neste år, sier Prestbakmo.

Ivar B. Prestbakmo, fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, mener samferdselsministeren fraskriver seg ansvaret for elendige veier. Foto: Morten Dokka