BARDUFOSS: Det hevder leder i Målselv Venstre og nestleder i Troms Venstre, Rolf Austgard.

– De som har jobbet for Troms med langtidsplanen har ikke forstått kreftene i de sivile flyorganisasjonene og lobbyvirksomheten som har jobbet i disse, tidligere generaler i Luftforsvaret som fortsatt har en undervurdert posisjon i Forsvaret, og det politiske presset opp mot stortingspolitikerne, sier Austgard.

Sent i gang

Selv om Austgard synes Tromsdokumentet er et godt faglig argument mener han at arbeidet med dokumentet kom for sent i gang.

– Vi fikk forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR, jour. anm.) 1. oktober 2015. Allerede 5. februar i år leverte samarbeidsalliansen i Oslo-regionen som består av Oslo, seks fylker og 78 kommuner en innstilling til regjeringen om å bygge opp Rygge og legge Forsvarets helikopterdrift dit, sier Austgard.

Overvurdert

17. juni kom langtidsplanen for Forsvaret og 10. oktober kom Tromsdokumentet, åtte måneder etter at Oslo-regionen hadde levert sitt innspill.

– Grunnlaget for et stortingsvedtak legges flere år før det blir fattet i Stortinget. For eksempel skrev krefter i Målselv kommune, med blant annet Vidkunn Haugli, William Engseth, Viggo Fossum, Magnor Olsen og Roald Linaker et innspill til Forsvarstudien 2000 der de gikk inn for Bardufoss som hovedbase for helikopter. Stortingsvedtaket kom i 2008. Tromsdokumentet er et godt faglig dokument, men mangler politiske dimensjon og det kom i tillegg for sent. Det burde kommet da FMR kom, sier Austgard.

Austgard tror at de som har jobbet med dette har overvurdert egen påvirkningskraft.

– Man burde i større grad ha gjort et bedre tverrpolitisk arbeid enn bare enkelte ordførere og regionrådsledere. Man burde involvert NHO og LO. Og Agenda Nord-Norge. De har overhode ikke vært på banen, og det er jo ingen som kjenner prosessen rundt Bardufoss flystasjon bedre enn Roger Ingebrigtsen, lederen av Agenda Nord-Norge, mener Austgard.

Austgard mener det er lite sannsynlig at det ferske stortingsvedtaket som sender helikoptrene til Rygge blir vanskelig å reversere, selv om Ap skulle overta regjeringsmakten neste år.

– En lojal velgermasse er holdt for narr

Tidligere luftforsvarsmann og ordfører i Sørreisa, Magnor Olsen, mener en trofast velgermasse er holdt for narr i kampen for hovedbasen for helikopter på Bardufoss.

Olsen har skrevet et flammende innlegg på sin facebookprofil der han helller ikke lar sitt eget, parti, Arbeiderpartiet, slippe unna.

Olsen mener det er meningsløst å legge ned de to flystasjonen på Bardufoss og Andøya.

– Men noen har fått gjennomslag for noe som henger igjen fra forrige stortingsperiode. Når man i Nord-Norge aldri blir enige heller så blir det slik. Bardufoss og Andøya burde sett bort fra fylkesgrensene og gått sammen i en felles allianse. Det har jo de samme interessene, sier Olsen til Folkebladet.

Olsen lar også sitt eget parti, Arbeiderpartiet, få det glatte lag.

– En trofast og lojal velgermasse er blitt holdt for narr, da viser jeg til tidligere vedtak angående Bardufoss flystasjon. Slagordet «Alle skal med» er en floskel. Her blir vi invitert av partiledelsen til å være med i samråd for å meisle ut den fremtidige politikken i Norge. En utmeldelse fra Arbeiderpartiet vurderes, men jeg vil vente å se hva som kommer ut av landmaktsutredninga og 339-skvadronen sin fremtid, samt nødvendigheten av luftvern på Andøya, sier Olsen.

Også stortingspolitikerne fra Troms levnes liten ære av Olsen.

– Stupide vedtak

– Stortingspolitikerne fra Troms, det gjelder alle de store partiene, lar skje det vi fryktet. Andøya legges ned, 339-skvadronen trekkes ut av Bardufoss og samme Bardufoss flystasjon, som snart bare engelskmennene ser muligheten i, legges ned som en følge av de andre stupide vedtakene. Madam Joly sier det sterkt, Norge er det mest korrupte landet i Norden. Det er vanskelig å motsi henne (Joly er norsk, men bor i Frankrike og representerer sitt nye land i EU. Hun var dommer med korrupsjon som spesialitet og var ofte truet på livet). Har vi hatt for dårlig beredskap, eller er uenigheten i de tre nordligste fylkene så stor at vi aldri klarer å samle oss om viktige avgjørelser for landet vårt, spør Olsen.

En lojal velgermasse er holdt for narr, mener tidligere luftforsvarsmann og ordfører i Sørreisa, Magnor Olsen. Foto: Knut Aune