SETERMOEN: Toralf Heimdal er ikke imponert over hva Anniken Huitfeldt (Ap), leder i utenriks- og forsvarskomiteen sa på stortinget fredag.

– Arbeiderpartiet vil sikre at Bell eller nye helikoptre til Hæren i fremtiden skal være stasjonert på Bardufoss, sa Huitfeldt fra talerstolen.

Dobbeltspill

Heimdal sier til Folkebladet at dette er et grep som viser hvor skittent hele prosessen har vært.

– Dette er et dobbeltspill der de så godt som de klarer, prøver å love arbeiderpartiet sine folk i nord at dette bare går bra, en det gjør ikke det. Dette er et skittent spill, hvor det jobbes for å undervurdere oss i nord, og det er ikke bra. Når slike lovnader kommer fra Arbeiderpartiet, på kryss av det som faktisk står i vedtaket, så er det en falsk lovnad, raser Heimdal.

Ikke forstått

Han tror ikke Huitfeldt er klar over hvordan organiseringen foregår, og sier hele prosessen bærer preg av hastevedtak.

– Jeg er ikke imponert over nivået hvor det sendes slike lovnader til oss i nord. Jeg tror ikke Huitfeldt en gang har forstått hva en hovedbase for helikopter egentlig er. Det påstår jeg. Ikke har hun forstått at det er en organisering hvor en faktisk skal ha en drifts fordeling og en felles ledelse. Jeg var tilstede når hun var på besøk på Bardufoss, og hun så ut som et spørsmålstegn. Jeg mener det hele bærer preg av hastevedtak med dobbelkommunikasjon og usannheter. Prosessen er under en hver kritikk, sier Heimdal.

Vurdere prosessen

Bardu-ordføreren mener Stortingets kontroll og konstitusjonskomité bør kobles inn.

– Jeg skulle ønske de kunne gå inn i og vurdere hele prosessen, for her er det jaggu meg mye groms. Jeg er fersk i politikken på dette, men ikke visste jeg at det skulle lukte så mye på politisk plan, og den lukta er ikke god. Da forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og statssekretær Øystein Bø var på Bardufoss prioriterte de helikoptertur med NH-90. Da ble det sagt at de landet i terrenget flere gang, og da kan det tenkes at de synes NH-90 skal kunne brukes i hæren, ferdig konkludert. De landet aldri, bare «hovra». Det går ikke an å lande i terrenget, da ødelegger de utstyr for millioner. Men de har nok sikret seg bevis for at de har «landet», som skal brukes i et spill for å bruke NH-90 i Hæren som erstatting for 339 skvadronens Bell-helikoptre. De fabrikkerer bevis, påstår Heimdal.

Lite som har skjedd

Han tror dermed at det er lite som tyder på at noe har skjedd i saken.

– Langtidsplanen med endringene som står nå er en katastrofe for nord. Det betyr kroken på døren fra brigade nord. Med tanke på de pengene som ikke blir brukt på luft og sjø, det er ikke mulig å opprettholde samme hær vi har i dag for så mye mindre penger,som har blitt foreslått. Det er i tillegg ikke beskrevet i landmakten at det er en interneffektivisering på forsvarsektoren på 40 milliarder. Det er mye her som er kostet på, og alle skjønner at nå er største delen av det som skal gå til modernisering av hæren, hargått til andre ting, sier Heimdal.

Kjemper videre

Dermed er kampen langt fra vunnet fra nordnorsk side, i følge Bardu-ordføreren. Nå skal det fortsatt kjempes med nebb og klør.

– Det gjenstår mye arbeid og vi må bare stå på, argumentere og bruke det som til nå har vært forsket på. Men noen må følge med hele tiden. Det trengs. Jeg tror at regjeringen har bestemt seg for å ha en helt annen innretning på hæren sin avdeling. Nå dreier det seg ikke lengre å utrede landmarkstudien, men å skaffe argumenter for å støtte opp regjeringen sitt syn, arbeiderarbeiderpartiet sitt syn. Er hensikten å kvitte seg med brigaden, spør Heimdal.

Det har ikke lyktes Folkebladet å komme i kontakt med Anniken Huitfeldt for en kommentar på saken.