FINNSNES: Denne uken ble det klart at gryllefjæringen Thomas Hagerupsen (38) blir FK Senjas nye hovedtrener.

Hjertet hans banker for både FIL og Senja. Tidligere har han vært assistent i Senja, mens han tidligere har hatt hovedansvaret og vært assistent i FIL. I 2015 trente han guttelaget i FIL til seier i kretsmesterskapet.

- Jeg anser meg selv for å være fotballmann. Jeg går med småabstinenser hele tiden når jeg ikke er i gamet, forteller Hagerupsen over en kopp kaffe på Peppes Pizza fredag ettermiddag.

- Det er mange måter å jobbe fotball på. Det ene er å jobbe resultatorientert, det andre er å jobbes utviklingsorientert. Jeg har nå jobbet med et guttelag, der fokus har vært å utvikle spillere og utvikle et godt lag.

- Det manglet noe

Hagerupsen forteller imidlertid at hvis han skal definere seg selv, så er det seniortrener han er. Derfor var det veldig enkelt å takke ja til å bli trener i FK Senja.

- Der man jobber mot et resultat, en langsiktig strategi, men også ukessyklusen når man skal gjøre seg kjent med motstanderen, kampplan og det å krige om tre poeng. Selv om det var ufattelig artig det året med guttelaget, så manglet det noe for å stimulere totaliteten.

For han vil det være viktig å få inn kompetanse i alle ledd i klubben. Et punkt han mener har et uforløst potensiale i regionen.

- Jeg har kommet inn i Finnsnes når det ikke var helt på stell og sett den formidable veksten der. Når jeg kom inn Senja første gang var det ikke helt på stell der heller. Jeg ser hva det betyr for helheten at klubbene er veldrevet. Jeg sier ikke at det har vært dårlig, men man kan hele tiden optimalisere ting. Få inn kompetanse og få inn folk som har nettverk. Det er der slaget står. Evnen man har til å hente inn ting klubben måtte trenge.

- Det koster å drive en klubb. Nå skal det ikke være noen pengegalopp, men på lang sikt mener jeg klubbene må ha som mål å ha trenere ned i systemet som ikke nødvendigvis må ha biologisk tilknytning i form av tanter, onkler, fedre, mødre. Skal man få et optimalt resultat må det være kompetanse på trenersiden og da må det være ressurser til det. Der ligger det et uforløst potensiale i regionen.

FIL-debatten: - Det sårer meg litt

- I høst har det være mye debatt om Tromsø-satsing og lokale spillere. Hve tenker du om akkurat det?

- Jeg har god kjennskap og et stort hjerte til begge klubbene. Det har med kull og sykluser å gjøre. Det bare bekrefter det jeg sier. Det som gjør at vi har hatt spillere har med at de har hatt god trenerkompetanse rundt seg i de kullene. Hvis man nå går inn og ser så er det utfordring i Senja både i forhold til trenere og spillere som kan ta steget inn på a-laget.

- Det er definitivt noen emner der, men det som skjer i Finnsnes nå, med at Jan Tore Bakli kommer inn og det har vært gode trenere. De gjør rent bord de kullene. Det sårer meg litt at klubben sitter i den situasjonen de gjør i. At de ikke hadde hatt tid til å vente på resultatet av de spillerne. Da hadde man hatt en naturlig overgang til at klubben var mye mer Finnsnes-preget. Men det tar tid. Man gjør ikke det over natta.

- Mener du at "utbryterne" burde ha hatt mer is i magen?

- Jeg synes det jobbes formidabelt på toppnivå og på breddenivå. Det er noe som heter «never change a winning team» i fotball. Det er derfor jeg ville ha sittet stille i båten, fordi det går så veldig bra der.

- Fra utsiden ser det ut som en klubb som går i 100 kilometer i timen i riktig retning. Hadde jeg vært uansett aktør i klubben, ville jeg sittet stille i båten og latt båten gå. Fordi det ser ut som den går rett vei. Jeg håper de kan finne en forsoning som begge leirene kan leve med.

Kontinuitet

- Hvor er FK Senja om 3-4-5 år?

- Det er langt fram i tid. Derfor er jeg opptatt av at kontinuiteten i en klubb hele tiden må være klubbstyret, på daglig leder-siden og på sportslig utvalg-siden. De må stake ut kursen, så får det være et arbeidsdokument som en trener jobber etter. Hvis en trener får prege prosjektet for mye, blir det hans eget prosjekt. Ergo tar han det med seg når han går ut døren. Da sitter klubben ribbet til beinet og må stake ut en ny kurs. Skal du bygge en god klubb og få et langsiktig godt resultat må det være kontinuitetsbærerne som staker ut kursen.

Han trekker frem Rosenborg som et godt eksempel på akkurat det.

- De har prøvd alternativ medisin som ikke funket. Så graver de i medisinskapet og finner tilbake til den gamle medisinen som funker. Det er dit jeg mener Senja må gå, det er dit jeg mener alle klubbene må gå.

- Hvilken målsetning skal FK Senja ha neste sesong?

- Det må du spørre meg om i februar. Så skal jeg svare veldig konkret på det. Akkurat nå kan jeg ikke det. Ingen trenere er tryllekunstnere, alle trenere er håndverkere der spillerne er verktøyene. Har man en spillergruppe man ser kan bli veldig bra, så må man sette seg en målsetning ut i fra det. Er hovedfokuset at unge spillere skal få prøve seg, sier det seg selv at da kan man ikke forvente at man skal være i toppen.

Tydelig på hvem som er sjef

- Hvilken type fotballtrener er du?

- Jeg har tro på en lederstil der man er tydelig, men inkluderende. Spillerne er de som er ute på banen og skal gjennomføre. Jeg tar gjerne innspill fra spillere eller en gruppe på hva som funker og hva som ikke funker. Men til syvende og sist blir vi å være ganske enig om hvem som bestemmer. Så er jeg også opptatt av humør, lagfølelse og glede. Det skal være veldig artig å spille fotball i FK Senja.

- Hvem vil du ha med deg i trener-teamet?

- Jeg vil definitivt ha med meg Roy-Hugo (Olsen red. anm.). Han kjenner jeg veldig godt privat og jeg synes han står for mye bra.

- Så jobber jeg med en løsning i Tromsø. Der har jeg et møte på mandagen. Klarer jeg å lande den kommer jeg til å være veldig fornøyd. Det er mann som jeg må være veldig nøye med å finne. Han er viktig for meg og for spillerne i Tromsø. Der må alle være fornøyd, helt klart, avslutter Hagerupsen.