Rett fra levra

1. Hva brenner du for?

- Jobben.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Er vel en gjennomsnittsperson der.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Fredrik Hauge

5. Hva er du redd for?

- Kemneren!

6. Hva mangler i regionen?

- Skikkelige veier.

- - - - - - - - - -

- Hvordan i all verden skal turistene finne fram hit, Trond Jæger?

- Det burde gå bra, veien er jo skilta! Men i utgangspunktet har vi en tre års avtale med ”Din Tur”, som skal ta seg av all bookingen og så skal vi hente turistene på Evenes, Bardufoss eller Tromsø flyplass.

- Turister fra hvor?

- Hovedsaklig Tyskland og det gjelder i første rekke sommersesongen.

- Hva er ”Din Tur”?

- Det er et reisebyrå som formidler pakketurer og fisketurer for turister i Norge. De har hele Europa under paraplyen sin, men det er vesentlig tyskere de har kontakt med.

- Skal du ha noen markedsføring i tillegg?

- Ja, vi skal bygge opp vår egen hjemmeside, hvor vi markedsfører det vi byr på. Har allerede hatt en turoperatør fra Singapore på besøk og hun ble så begeistret over plassen og det hun så at hun uttalte at hit skulle hun sende asiater og russere.

- Og hva blir det til?

- Om sommeren kan vi by på fisking, padling, dykking, fjellturer, guida turer i Dyrøy kommune og omegn og hjemmebesøk. Om vinteren kan vi by på nordlys, dykking og fjellturer i tillegg til turer med hundeslede og isfiske

- Hvordan organiseres fiskingen?

- Vi har flere båter, tre på 24 fot med 150 hestekrefters motor og to på 19 og en halv fot med 75 hestekrefters motor. Våre fisketurister vil få et kart med anbefalte fiskeplasser. Og i tillegg har vi et opplegg på nett hvor vi kan se hvor de er henne. Vi ønsker å holde øye med dem, om noen skulle trenge assistanse. Det vil selvfølgelig bli totalforbud med alkohol i båtene og alle skal ha redningsvest på.

- Og padlingen?

- Vi kjøper kanskje inn et par kajakker, men vi legger i begynnelsen opp til å leie inn en lokal aktør som blant annet driver med kajakkpadling. Så får vi se hva det blir til. Vi må føle oss fram litt og se.

- Og så var det dykking?

- Jeg har to sønner som driver med dykking og den ene er også utdanna instruktør. Når det gjelder dykking så har vi også bygget opp de fasilitetene de trenger, med toalett, dusj, tørkerom, ladestasjon for flaskene og litt ekstrautstyr i tillegg. Dykkere har som regel med seg sitt eget utstyr.

- Hvordan planlegger du fjellturene?

- Det blir fjellturer både sommer og vinter. Vi skal bygge en gapahuk oppe i fjellet hvor man kan sitte og kose seg. Om vinteren kan man hygge seg med nordlyset i tillegg til utsikten. Der vil de også kunne hygge seg med grilling og bålkaffe.

- Hva med hundesledeturene?

- Der satser vi på å leie inn samme mannen som vi har til kajakkturene. Han har både hunder og sleder og har kurs på alt som trengs. I tillegg har han lang erfaring.

- Isfiske?

- Det planlegger vi på vann her i området etter avtale med grunneierne.

- Tar du selv guida turer?

- Det trenger jeg ikke fordi vi har en meget dyktig dame her i bygda som driver med guida turer. Hun vil gi turistene både guida turer og bygdas historie. Det gjelder hele kommunen, både øya og fastlandet.

- Men så var det hjemmebesøkene da?

- Det er en drøm som jeg har at det finnes folk her i kommunen som kan tenke seg å ha turister på besøk for en dag eller to. Da tenker jeg også på servering av lokal mat. ”Visit home” heter slike opplegg.

- Du legger opp til et tett samarbeid med andre næringsdrivende?

- Ja, det er akkurat det vi gjør. Man klarer ikke dette alene. Skal man bli stor og klare det, må vi samarbeide med andre. Nøkkelen til å få dette til, er et samarbeid hvor vi alle hjelper hverandre i et felles turistprosjekt.

- Og så vil du spille litt på det norrøne?

- Ja, det vil vi. Alle båtene vil få norrøne navn etter døtrene til Ægir, havets gud som var gift med Ran. Firmalogoen vår er faktisk runetegnet jara, som betyr jeger.

- Hvor mange vi dere få plass til på anlegget?

- I første omgang blir det 20, men vi kan utvide til 30. Jeg kjøpte inn en del brakkerigger og hadde tenkt å etablere flyktningmottak for mindreårige asylsøkere. Men så ble det plutselig slutt på det store behovet for slike plasser og der satt jeg med brakkeriggene.

- Og de bygger du nå over?

- Jeg bruker dem til å bygge boliger, slik at hvert soverom får dusj og toalett. I første etasje blir det soverom med plass til seks til åtte personer. I andre etasje blir det felles stue og kjøkken. Det er de tre største byggene som vi har avtale med ”Din Tur” om.

- Har du flere bygg?

- Vi har to mindre, hvor det i dag er plass til to personer i hvert, men som vi klargjør for å utvide til fire personer.

- Skal du drive med båter, trenger du vel ei hamn?

- Jeg skal mudre ut og lage ei småbåthamn med servicehus. Der vil det være badestamp, badstue og dusj i tillegg til omkledningsrom og toalett. Og så blir det sløyerom og grillmuligheter.

- Hvem er du?

- Jeg er født og oppvokst i Kastneshamn. Da jeg var 15 begynte jeg på sjøen, som byssegutt på en tråler. Så ble det yrkesskoler og jeg er blant annet utdannet som automatiseringsmekaniker og maskinarbeider. Det ble jobbing på skipsverft og mekaniske verksteder i Harstad og i Trondheim. Etter det ble det sjøen igjen, denne gangen hurtigruta og utenriksfart. Til sammen har jeg vel 33 – 34 år på havet. Så ble jeg pensjonist og gikk på land og starta eget firma, Jæger produkter as. Begynte å jobbe der og fant opp ”Aquasaver”, en oppblåsbar redningsbåt som er operativ på 30 sekunder og som jeg selger til nordiske land. Jeg overtok heimgarden i Kastneshamn i fjor og har bygd opp et reparasjonsverksted her. Så starta jeg Jeger Adventure Camp as, som er navnet på turistprosjektet.

- Hobbyer?

- Jakt og fiske.