SKALAND: I september var ordførere fra Nordland og Troms på et samarbeidsforum for konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Ordfører i Berg, Roar Åge Jakobsen, ville da ikke skrive under på en uttalelse til støtte for en konsekvensutredning, før kommunestyret hadde tatt stilling til saken. Det har de nå gjort med et enstemmig nei.

– Jeg synes kommunestyret har gjort et godt vedtak. Om vi tenker på hva vi får av positive ringvirkninger hos oss av oljeboring, så vil det ikke bli mye, sier ordfører Jakobsen.

Ny behandling

Kommunestyret var enstemmig etter at Arbeiderpartiet snudde i saken.

– Vi har hatt en ganske grundig runde på det tidligere. Da landet vi på at vi skulle holde oss til det mer sentrale vedtaket i partiet. Nå har vi fått aktive AUF-ere her, og det er kjempeflott. De har tatt saken opp på nytt igjen og ønsket at vi skulle behandle den på nytt her ute. Da har vi hatt en runde på det og ser det at det har skjedd ganske mye på de fire årene siden vi hadde saken oppe sist, forteller leder i Berg Ap, Jan Harald Jansen.

Lokallagslederen nevner blant annet den lave oljeprisen og de store kostnadene det vil medføre å bygge opp nye strukturer på Senja.

– Konkurrentene i utlandet som driver med utvinning av skifterolje og skifergass, såkalt fracking, har ikke de samme store utgiftene. Her til lands må de sette tæring etter næring og dramatisk redusere kostnadene og arbeidsstokken, sier Jansen.

A og B

Leder i Yttersia AUF og kommunestyremedlem i Berg, Nicklas Johansen, fremla det skriftlige forslaget om å si nei til en konsekvensutredning.

– Det er flott at ungdommen er på banen her og mener noe om det. I vårt parti er det også delte meninger, men et betydelig flertall ønsker ikke en konsekvensutredning. Har man sagt at en konsekvensutredning er greit så er det på en måte grønt lys for å starte utvinning. Har man sagt A, så sier man gjerne B. Fra oss er det et signal at vi ikke ønsker å si B, fastslår Jansen.

Videre sier Jansen at det er flere ting som taler for at de skal si ja og ikke nei til en konsekvensutredning. Han nevner solidaritet med industrien på Vestlandet og inntekter til statskassa.

– Men vi har valgt å lande på det lokale. Det vi lever av her ute og ønsker å leve av i fremtiden av fornybare ressurser, sier han.

Melder seg ut

Ordfører Roar Åge Jakobsen overtok plassen i styret til interesseorganisasjonen Senja Petro etter den forrige ordføreren. Siden organisasjonen er positiv til, og jobber for, en konsekvensutredning, sier Jakobsen at han nå vil frasi seg plassen i styret.

– Jeg ser det at det blir problematisk å fortsette der når vi har et enstemmig kommunestyre som sier at vi ikke skal arbeide for det Senja Petro arbeider for, sier han.

Styreleder i Senja Petro er Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen. Han sier at han er litt overrasket over vedtaket i Berg kommunestyre.

– Men det må man bare ta til etterretning. Det er ingen som er tvungen til å være der, og om man ikke har et ønske eller strategisk interesse av å være der så er det naturlig at man ikke er det. Det er også flere kommuner, i Lofoten spesielt, som har tilsvarende vedtak. Det endrer ikke på noe av realitetene i forhold til at man jobber strategisk for å få til en konsekvensutredning. Så det arbeidet vil naturlig nok fremdeles pågå, sier Sivertsen.