FINNSNES: Mandag var det storforeldremøte i Kunnskapsparken i etterkant av vedtaket i kommunestyret om å utsette renoveringen av Silsand barneskole. Rådmannen og ordføreren i Lenvik var også til stede på møtet for å informere om den administrative og politiske gangen i saken frem til vedtaket ble fattet.

Verdifull tomt

Foreldre og ansatte ved barneskolen mener noe av informasjonen som kom frem på møtet er av betydning for ikke bare de som har elever på skolen, men alle som bor på Silsand.

– Det ble sagt at man vil få større utbytte av å selge den tomta som barneskolen ligger på nå, i forhold til tomta der den gamle ungdomsskolen ligger. Vi mener at det ikke bare er bygningsmassen som bestemmer om vi har en god skole eller ikke, men at uteområdene er vel så viktig, sier Trude Ingebrigtsen, plasstillitsvalgt i Utdanningsforbundet.

– I denne saken, som i andre saker som har gjeldt utbygging av offentlige bygg i Lenvik kommune, så er det gjort det samme utredningsarbeidet. Hvorfor det nå skal stoppe på rapporter som ikke eksisterer og ting som kun ser ut som trenering er ganske uforståelig, sier Carina Haugen i samarbeidsutvalget ved barneskolen.

Foreldrearbeidsutvalget (FAU) ved Silsand barneskole har, etter et ekstraordinært møte onsdag, sendt et brev til politikerne med et sterkt ønske om å ta saken opp på nytt.

Dyre utredninger

Rune Brundmo er verneombud på Silsand barneskole og var en del av arbeidsutvalget som vurderte både barne- og ungdomsskolen. Han skjønner ikke hvorfor det gamle ungdomsskolebygget nå skal utredes på nytt.

– Om du bruker og fikser opp det som er der, står du med rundt tusen kvadrat for lite. Etter erfaringer med Finnsnes ungdomsskole er det tusen kvadrat til 34 millioner, rundt regnet. Da ser jeg ikke at det kan bli en billigere eller bedre løsning der oppe. Regner de 34.000 kroner per kvadrat i nybygg så har det gått et grupperom i utredning allerede, og det går fort et til på denne utredningen. Det er trasig å betale skattepenger til noe sånt, sier han.

To alternativer

Det var leder i Lenvik Venstre, Jasmin Agovic-Nordaas, som på storforeldremøtet tok opp at tomten der barneskolen ligger kan være lettere å selge og ha større verdi, enn tomta der den tidligere ungdomsskolen ligger. Selv stemte han for en ytterligere utredning av ungdomsskoletomta.

Er det realistisk at ungdomsskolebygget blir billigere å renovere enn barneskolen?

– Det er det vi ikke vet og derfor det er bestilt en utredning, sier Agovic-Nordaas.

Har det vært politisk diskusjon om å selge barneskole-tomta?

– Nei, det har ikke vært oppe. Men det er klart at om man går for alternativet med ungdomsskolen, så kommer det til å komme opp. For en av tomtene blir solgt uansett.

Det var ikke avgjørende for at du stemte for utsettelsen at du ønsket å se Rambøll-rapporten fra 2009 som viste seg å ikke eksistere?

– Nei, absolutt ikke. Den rapporten som blir nevnt la jeg ikke til grunn for at jeg bestemte meg for å innhente en vurdering. Jeg registrerte at det ikke finnes en vurdering av ungdomsskolen. Det er det jeg la til grunn.

Er det noen mulighet for at Finnsnes barneskole nå går foran i køen?

– Nei, det er ingen mulighet for at det skjer.

De er øremerket Silsand barneskole?

– Ja, det skal de være. Så spørs det bare hvilket av skolebyggene man velger å gå for. Vi har faktisk planer om å gjøre noe på Silsand, men vi må ta en vurdering av det andre alternativet før vi tar en beslutning, avslutter Venstre-politikeren.