SJØVEGAN: Ei administrativ arbeidsgruppe i Salangen kommune har utarbeidet Boligpolitisk handlingsplan for perioden 2016 til 2026.

Peker på utfordringer

Her kommer blant annet fram et skissert behov for 17 nye sykehjemsplasser i kommunen. Det er nesten dobbelt så mange som i dag. Ut fra SSB sine beregninger vil antallet innbyggere over 80 år stige fra 94 i 2015 til 170 i 2026. En økning på 80 prosent. Kommunalsjef Johnny Sagerup har ledet gruppa.

– Poenget med dette er at vi må begynne nå. Vi må begynne planlegge på sikt. Men Boligpolitisk handlingsplan er ikke et ferdigtenkt produkt. Denne planen er ikke en utredning i forhold til hvordan og hva en skal gjøre. Den peker på at det vil komme utfordringer. Det vil bli flere innbyggere over 80 år fremover. Det kommer en gradvis økning fram til 2026. Når vi vet det må vi begynne å tenke på hva det betyr. Det betyr at administrasjonen og politisk ledelse nå må tenke på hvordan utfordringene skal løses, sier Sagerup.

Omfattende tiltak

– I dag vet vi ikke helt hvordan det vil slå ut. De faglige vurderingene må fortelle oss det fremover. Og det må gjøres i nærmeste fremtid, det må gjøres før politikerne kan vedta tiltak, fortsetter Sagerup.

– Det ser ut som det er behov for omfattende tiltak innenfor Pleie- og omsorg?

– Ja, men vi vet ikke hvor omfattende tiltakene må bli. Det er vanskelig å si før vi har de faglige vurderingene på plass. Det må helhetlige planlegging til. Får vi for eksempel botilbud nærmere sykehjemmet er det ikke sikkert de trenger sykehjemsplass. Skal vi forsvare et lavere antall sykehjemsplasser kan kanskje det være en av løsningene. Denne planen gir en pekepinn på hva vi må arbeide videre med, sier han

Stengt avdeling

I dag har sykehjemmet en avdeling med åtte plasser som er stengt. Avdelingen vil kunne åpnes igjen etter en enkel renovering. I planen kommer det fram at også to korttidsplasser og fire omsorgshybleer kan omgjøres til sykehjemsplasser. Til sammen vil dette gi 14 nye plasser og dekningsgrad i 2026 på 17,6 prosent. Minimum åtte av disse plassene foreslås tilrettelagt for demente. Det kommer også fram et behov for minimum fire korttidsplasser for utskrivningsklare pasienter og til avlasting.

Nye leiligheter

I dag har Salangen kommune 19 omsorgsleiligheter. Også på dette området vil behovet øke. Det anslås i planen at kommunen må ha fem leiligheter i tillegg. Det betyr at kommunen vil kunne få totalt 25 omsorgsleiligheter og omsorgshybler. Da må det bygges minimum ni nye boenheter for eldre. Arbeidsgruppa skisserer to alternativer for å løse behovet. Det en er at kommunen kan bygge et påbygg på baksiden av sykehjemmet med hybler på samme plan som institusjonen. Det andre er å omgjøre den eldste delen av Toppen, øverste etasjen til omsorgshybler og bygge nye omsorgsleiligheter i frittstående bygg i nærheten av sykehjemmet. Boligpolitisk handlingsplan blir behandlet i kommunestyret 31. oktober. Folkebladet presiserer at denne handlingsplanen tar for seg en rekke områder utover Pleie og omsorg sektoren.