SILSAND: I Lenvik kommunestyre 29. september ble det vedtatt, med 21 mot 10 stemmer, å be om ytterligere utredning av Silsand-skolene. I vedtaket står de blant annet:

”I 2009 lagde Rambøl en rapport om skolen som vi ikke finner lagt ved saken. Hva er gjort med bygget etter denne rapporten?”

Det er bare et problem. Den etterspurte Rambøll-rapporten eksisterer ikke.

- Tull og svada

Line Miriam Sandberg (Frp) la frem forslaget om ny utredning av Silsand-skolene etter et gruppemøte i kommunestyret. Forslaget ble utarbeidet og fremmet av gruppelederne i alle partiene.

– Etter vedtaket om at skolene skulle renoveres i 2015, ba vi om å få vurdert ulike løsninger. Dette har vi ikke fått noen dokumentasjon på. I tillegg har vi ingen dokumentasjon som viser hva som er gjort etter Rambøllrapporten i 2009, som slaktet skolebyggene, sa Sandberg til Folkebladet etter møtet.

Foreldrene på skolen tok etter hvert kontakt med administrasjonen i kommunen og fikk bekreftet at det ikke finnes en slik rapport.

– Det eksisterer ikke en rapport fra Rambøll fra 2009. Det ble hostet opp i kommunestyret at rapporten må gås igjennom trinn for trinn, men det er bare tull og svada, sier Carina Haugen i Samarbeidsutvalget ved barneskolen.

Fant den ikke

Rådmann Margrethe Hagerupsen bekrefter overfor Folkebladet at rapporten ikke finnes.

– Vi har lett og gått gjennom alt av saker fra 2004, og vi har ingen rapport. Det finnes en rapport fra Rambøll fra 2012, men den går på innholdet i skolen, ikke på skolebygg.

Hadde du hørt om rapporten før kommunestyremøtet?

– Nei. Vi skjønte ikke hva slags rapport det gjaldt. Jeg hadde ikke hørt om den før jeg så den i forslag til vedtak. Det var ingen i den strategiske ledelsen som var forespurt om noen rapport heller. Vi har funnet tre rapporter i forbindelse med skolesaker og de har blitt lagt frem for politikerne. Så vi klarte ikke å finne ut hvilken rapport det blir vist til i vedtaket, sier rådmannen.

Annen rapport

Line Miriam Sandberg bekrefter feil ordbruk i vedtaksforslaget, men sier det skal finnes en annen rapport om tidligere tilstand og utbedring av barneskolen.

– Arbeidstilsynet var inne og så på situasjonen på bygget. De kom med anmerkninger på tilstanden på bygget, som var uholdbart i forhold til arbeidssituasjonen. Jeg kan ikke huske på stående fot når det var, men det er en rapport som resulterte i at man gjorde noen akutte utbedringer. Det var brukt ganske mye penger på barneskolen på Silsand i ettertid, for å rette opp i en del av de feilene. Den undersøkelsen var bakgrunn for at ungdomsskolen på Silsand ble flyttet til Finnsnes. Så skulle barneskolen på grunn av tilstanden på bygningen flyttes opp i ungdomsskolebygget. Man hadde ikke vedtatt at barneskolen skulle flyttes over til ungdomsskolen om ikke barneskolen var i teknisk dårlig stand. Om det ikke var gjort tekniske undersøkelser som viser at barneskolen var ubrukelig, så stusser jeg på hvorfor det i det hele tatt ble vedtatt å flytte ungdomsskolen over til Finnsnes. Derfor har vi nå bedt om å få de tekniske rapportene på bordet, forteller Sandberg.

Kun den ene

Hvorfor står det Rambøll-rapport i vedtaket?

– For det ble gjort en Rambøll-rapport på ungdomsskolen på Finnsnes i forbindelse med en kvalitetsmelding på hvilken tilstand den skolen var i. Det var i 2009, sier Sanberg.

Rådmannen står på sin side fast på at den eneste Rambøll-rapporten som finnes er den fra 2012.

– Jeg vet fremdeles ikke hvilken rapport hun mener. Det kan hende at Arbeidstilsynet en gang i tiden har vært inne og sett på arbeidsmiljøet til lærere, toalettforhold eller liknende. Men det har aldri ligget til grunn i noen diskusjon om skolen. Om det skulle hatt noen konsekvens for bygginga kan jeg ikke vite noe om, men jeg har gått gjennom alle sakene og det er heller ikke referert til noe pålegg fra Arbeidstilsynet i noen av våre saksfremlegg.

– Jeg ser poenget

Kay-Erling Ludvigsen (Ap) skjønner poenget til de som påpeker at Rambøll-rapporten i vedtaket mangler.

Ludvigsen sitter selv i kommunestyret og hadde ikke hørt om Rambøll-rapporten fra 2009 før kommunestyremøtet 29. september.

– Nei det hadde jeg ikke. Jeg har ikke behandlet noe om Silsand barneskole tidligere og dette er den første perioden min i kommunestyret. De som har sagt at den rapporten mangler har jo et poeng. Jeg har ikke noe problem med å se det poenget, sier Ludvigsen.

Arbeiderpartipolitikeren fremmet selv forslaget til Utvalget for oppvekst og kultur om å utføre oppgraderingen av skolen i henhold til det fremlagte skisseprosjektet. Han mener det er en vanskelig sak og skjønner de som stemte annerledes.

– Jeg var uenig i det som ble vedtaket, men respekterer at flertallet i kommunestyret har en annen mening. Vi hadde også forskjellige meninger i vår partigruppe og stemte splittet, sier han.

– Jeg håper nå at vi får ting på plass så fort som mulig, slik at vi faktisk kan komme i gang med å få gjort noe på Silsand, sier leder i Lenvik Arbeiderparti Kay-Erling Ludvigsen. Foto: Amund Hansen Foto: Amund Hansen