GRYLLEFJORD: Tidligere i vår var Fylkesmannen på besøk i Torsken. Der ble det avdekket, i forbindelse med et tilsyn, at kommunen ikke i tilstrekkelig grad har rutiner som sikrer ansvaret for at barnehagene drives i samsvar med lovverket.

«Kommunen kan ikke på en god nok måte dokumentere systemer som ivaretar kommunens ansvar», kom det fram.

Torsdag denne uka skal saken på bordet når politikerne avholder sitt kommunestyremøte.

Omarbeidet

Ifølge saksfremlegget har kommunen imidlertid gjennom disse årene hatt jevnlige møter med barnehagene sine.

- Vi har en forholdsvis god kontroll på hvordan de drives, men det er ikke tilstrekkelig. Kommunen må ha skriftlige rutiner som dokumenterer at ansvaret etterleves i virksomhetene, påpeker Arnulf Andersen, skolefaglig ansvarlig i Torsken kommune.

Etter tilsynet iverksatte Torsken kommune arbeidet med å se på de skriftlige rutinene de ulike virksomhetene hadde. Nettopp for å dokumentere arbeidet de gjør og for å vise at lover og regler følges.

- En del lokale rutinebeskrivelser ble omarbeidet og endret noe, slik at de sikrer lovetterlevelse i barnehagesektoren, påpeker Andersen.

Dokumentasjon

Tidligere har kommunen fulgt «Årshjul for oppvekstsektoren».

- Denne lister på mange måter opp kommunens oppgaver som barnehageeier. Fylkesmannen er orientert om at dette verktøyet skal gjennomføres i den kommunale driften, påpeker Andersen og forklarer:

- Denne er nå omarbeidet og har fått med rutiner som kan dokumentere mye av det som fylkesmannen påpeker i sin rapport.

Enstemmig

Det er også utarbeidet lokale planer og rutiner som skal sikre at kommunens ansvar blir ivaretatt på en god dokumenterbar måte.

Saken har tidligere vært til behandling i formannskapet hvor det enstemmig ble vedtatt å slutte seg til de fremlagte planene.

Rådmannens innstilling er identisk:

- Kommunestyret regner med at dette vil være viktige bidrag for å skape gode og trygge barnehager med et godt faglig innhold til beste for alle barnehagebarn i kommunen.