BRØSTADBOTN: Dyrøy kommune topper i Midt-Troms. Slår tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) til vil 28 prosent av befolkningen være over 70 år i 2040. Torsken kommune følger med 27 prosent. I andre enden finner vi Bardu kommune. Her forventes det at kun 16 prosent av befolkningen er over 70 år.

Ikke skrevet i stein

Folketallsutviklingen fram til 2040 ser heller ikke bra ut for Dyrøy om SSB får rett. Det spås en nedgang på 15,5 prosent. Da blir det kun 979 innbyggere igjen.

– Den demografiske utviklingen og fremskrivingene fra SSB er godt kjent for oss. Den gir et bilde av hvordan verden kan komme til å se ut. Det betyr jo at vi må innrette budsjettene våre etter dette. På den andre siden er ikke dette skrevet i stein. Vi har jo tidligere jobba aktivt i Dyrøy for å motvirke denne utviklingen. Vi har faktisk folk som både flytter inn og ut, sier hun.

Jobber aktivt

– Vi har sett gjennom prosjekt Dyrøy 2017 at det er mulig å gjøre noe. Blant annet har vi en rekordstor førsteklasse i år med 18 elever. Min oppfatning er at når vi har denne kunnskapen skal vi bruke den aktivt. Vi forholder oss til denne informasjonen og jobber aktivt med det politisk i Dyrøy. Blant annet for å skape arbeidsplasser slik at vi kan beholde flest mulig unge mennesker i Dyrøy, sier hun.

Store forskjeller

Det var VG som skrev om saken mandag der avisa presenterte situasjonen for samtlige kommuner i Norge.

– Generelt blir befolkningen eldre og eldre, men det er store regionale forskjeller. I Oslo forventer vi at bare 12 prosent av befolkningen vil være 70 år eller mer i år 2040, mens det kan bli flere enn 30 prosent eldre i enkelte utkantkommuner, sier forsker Stefan Leknes i SSB til VG.

SSBs beregninger viser også en klar sammenheng mellom fraflytting og aldring. Kommunene med størst forventet aldring er de samme som har størst forventet nedgang i folketallet.

Hvorfor de flytter

Ifølge Leknes er det tre hovedforklaringen på flyttestrømmen til urbane strøk:

– Unge voksne flytter til byen for å studere, få jobb og for å oppnå høyere inntekt. I tillegg opplever mange den urbane livsstilen som attraktiv, med yrende kulturliv, gode shoppingmuligheter, restauranter og barer. Det tredje momentet går ut på at mange allerede har venner og familie som har flyttet til byen, sier han.

De unge som flytter til sentrale strøk, føder også sine barn i sentrale strøk, noe som bidrar til at gjennomsnittsalderen går ytterligere ned.