FINNSNES: Lørdag arrangerte Røde Kors på Finnsnes førstehjelpøvelse for 14 døve og hørselhemmede fra døves Troms fylkeslag.

Feil nummer

Årsaken til øvelsen var at fylkeslaget ønsket å sette fokus på viktigheten og utfordringene som oppstår når ikke-hørende kommer ut for en ulykke. Utover i øvelsen dukket det opp flere elementer som bekymrer både arrangør og deltakere.

Lokallaget tok kontakt med både UNN i Tromsø og legevakten på Finnsnes for å finne ut hva de visste om situasjonen.

VIKTIG Knut Nilsen synes det er viktig å huske på at en kan møte døve og hørselhemmede i ulike ulykker.

– Når selv ikke UNN i Tromsø vet slike ting, legevakten ikke vet noe. Da er det bekymringsverdig for de som faktisk er døve og hørselhemmede som er hjelpesløs i en sånn situasjon hvor de ikke vet hvor de skal henvende seg, sier Danielsen.

Ikke første gang

Dette er ikke første gangen fylkeslaget støter på utfordringer i en øvelsesammenheng.

– Vi hadde en brannvernøvelse i Tromsø, da var vi 31 som hadde en uanmeldt øvelse på et hotell. Det var bare jeg, brannvernsjefen som visste om øvelsen fra før av.

Øvelsen pågikk midt på natten og da alarmen gikk var det bare to stykker som kom seg ut av hotellrommene. 29 «overlevde» ikke. De hørte rett og slett ikke alarmen, for det var ingen døve-alarm knyttet til for puten som skaper en vibrering da alarmen gikk, forteller Knut Nilsen, organisasjonssekretær og frivillig i fylkeslaget.

Verdt like mye

Danielsen ønsker nå at nødnummer og opplysningene rundt denne gruppen skal bli almen kjent.

INFORMASJON Joachim Danielsen (til høyre) krever tilgjengelig informasjon for nødnummer til døve og hørselhemmede.

– Jeg synes dette er temmelig alvorlig. Hvorfor skal det være forskjell på de som er døv, hørselhemmede i forhold til de som har alle fem sansene? Vi er alle like mye verdt og skal ha hjelp når vi trenger det. Dette må ryddes opp i. Vi skal gi informasjonen videre til politikere og andre som har mulighet til å få denne informasjonen ut til alle, sier Danielsen.

Etter øvelsen var deltakerne svært urolig av de opplysningene som kom frem underveis.

– De er naturlig nok veldig frustrerte. De føler at de har hatt en falsk trygghet. De visste ikke at nødnummeret var 149, avslutter Danielsen.

Kommer ny nødtelefon for døve

TROMSØ: Avdelingsleder for AMK Tromsø forstår frustrasjonen,  nødnummerlønsning for døve og hørselhemmede, er ikke god nok. I desember kommer en ny løsning.

Ellen Dahlberg er leder for AMK Tromsø, som har ansvar for medisinsk nødtelefon 113 i hele Troms og deler av Nordland. Hun erkjenner at dagens system ikke er godt nok.

– Det er bare å erkjenne at dagens løsning, som har vært tilgjengelig for de døve og hørselhemmede, ikke er god nok. Men nå er det startet et prøveprosjekt som skal lanseres før jul, der en kan sende sms, fra en hvilken som helst mobiltelefon, til nødnummeret 113. Her blir det samme krav til responstid som for hørende. Det betyr innen 10 sekunder skal man bli besvart. Dette gjelder hele landet, sier Dahlberg.

I helgen hadde Røde kors Finnsnes og omegn førstehjelpøvelse med 14 medlemmer fra Troms døves fylkeslag, der nødnummeret for døve og hørselhemmede 1412,  testet ut. Nummeret fungerte ikke .

– Nødnummeret 1412 er kun for teksting, ikke sms.  Da må man ha en teksttelefon. Den fungerer slik at det sitter en operatør som videreformidler nødanropet til 113, som rykker ut, forklarer Dahlberg.

Hun har stor forståelse ovenfor deltakerne som deltok på førstehjelpskurset.

– Jeg har stor forståelse for de som deltok på øvelsen, som føler på det å ikke bli verdsatt i samfunnet på lik linje med andre. Vi vi kunne ha like god tjeneste for alle og få like god hjelp, sier Dahlberg.

Hun forklarer at det har tatt litt tid å få på plass et slikt system, årsaken er fokus på sikkerheten.

– Vi har ikke kunne få på plass et slikt system tidligere grunnet sikkerhet og tidsfaktor. Bruk av mobil og sms har vært lenge på markedet. Men for å kunne gi en tjeneste som skal fremgå på en sikker måte, og møte de kravene, tar det tid å få godt nok system. Nå har vi fått et nødnett og teknologi på plass, som gjør det mulig å ta imot en slik tjeneste, forklarer Dalberg.

For døve og hørselshemmede

OSLO (NTB): Snart kan du sende sms til 113, 112 og 110. Regjeringen lanserer i desember et pilotprosjekt tilrettelagt døve og hørselhemmede.

For at døve og hørselshemmede enklere skal komme i kontakt med nødmeldingstjeneste, har regjeringen etablert et pilotprosjekt som gjør at man kan sende SMS direkte til nødnumrene.

– Jeg er meget fornøyd med at døve og hørselshemmede får mulighet til å kommunisere direkte med nødmeldingstjenesten, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Tilbudet kan bidra til å redde liv i situasjoner hvor en hørselshemmet treffer noen som trenger hjelp, ifølge Direktoratet for nødkommunikasjon.

Pilotprosjektet er toårig, og den samlokaliserte nødmeldingssentralen i Bodø vil motta alle henvendelsene som kommer via SMS.