SJØVEGAN: Det var Folkebladet som satt fokus på at politiledelsen ikke har sendt en rettsanmodning til tyske politimyndigheter til tross for at lensmann Hans Roar Rasmussen ba om dette for tre og ett halvt år siden. Ledelsen i politiet begrunnet med at de har hatt for mange andre saker.

Prioriterer ikke viktig spor i drapssak I juni 2013 ble politiledelsen i Midtre-Hålogaland politidistrikt bedt om å sende en rettsanmodning til Tyskland i forbindelse med Sjøvegan-drapet. Tre og ett halvt år etter er ingenting gjort. Tok tak i saken

Tyskland-sporet er utvilsomt ett av de heteste sporene politiet har hatt etter at Marie-Louise Bendiktsen ble drept i sitt hjem i 1998. Derfor er det oppsiktsvekkende at dette sporet ikke er fulgt opp. Folkebladet fikk kontakt med førstestatsadvokat Lars Fause fredag og satte han inn i saken. Det satte fart. Fause tok tak i saken umiddelbart. Han ringte tilbake like etter for å fortelle om utviklingen i saken.

– Jeg har sendt en e-post til politiet, til politiadvokatene Steffen Ravnåsen og Børge Bertelsen med kopi til min kollega Geir Fornebo i Bodø. Jeg har redegjort for det du har fortalt meg og det jeg har fått bekreftet. Videre har jeg bedt om en redegjørelse for hvilke vurderinger som er foretatt og hvorfor saken ikke er sendt meg tidligere, og at det ligger en klar forventning om at saken nå følges opp, sier Fause.

Sjøvegan-drapet Korsberg løfter saken til topps Prioriteringene rundt Sjøvegan-drapet skaper sterke reaksjoner. Neste stopp for saken er toppledelsen i Justis- og beredskapsdepartementet. Må tas på alvor

– Jeg har forventninger om at dette skjer så fort som mulig. Og jeg har også underrettet riksadvokaten om saken, sier han.

Fause forteller også at tok kontakt med lensmann Hans Roar Rasmussen som har etterforsket i drapssaken siden 1998.

– Vi er som tidligere helt enige om at denne jobben må gjøres, sier han.

– Slik jeg opplever denne saken er vi forpliktet til å gjøre det vi kan. Og det står fremdeles ved lag. Det betyr at en er nødt til å ta slike spor på alvor og følge dem opp. Nå forventer jeg at dette kommer på sporet igjen, fortsetter Fause.

Statsadvokaten har ordremyndighet overfor politiet, noe som betyr at de nå har en rettslig forpliktelse å følge opp denne saken.

Fikk raskt svar

– Må saken formelt åpnes igjen om de skal forfølge Tyskland-sporet?

– Nei, denne saken har aldri vært lukket bortsett fra når en ikke har hatt fornuftige gjøremål. Den har alltid hatt status som ukjent gjerningsperson, ingen har vært siktet i saken. Det betyr at politiet kan uten samtykke gjøre en hel rekke undersøkelser, sier han.

Fause tar kontakt med Folkebladet etter intervjuet fredag. Da informerer han om at han har fått et raskt svar fra ledelsen i politiet. Politiet svarer at saken skal sendes til statsadvokaten med det aller første og settes i stil og orden.

Glad sporet følges opp

Tone Bendiktsen, datter til drapsoffer Marie-Louise Bendiktsen er glad sporet følges opp.

Bendiktsen forteller at hun ikke har vært klar over at de har ventet så lenge med å gjøre noe med Tyskland-sporet

– Jeg gjør meg ikke så store forventninger lengre. De har jo hatt denne personen inn til avhør tidligere uten å fange han opp. Men det er jo litt pussig at når journalistene begynner å grave så skjer det noe. Da er det noe som er feil. Men det er jo selvfølgelig positivt at de tar opp dette sporet, sier hun.

– For oss blir det slitsomt i lengden at det kommer slik små drypp hele tiden. For min del tenker jeg slik at det hadde vært greit med ei løsning på saken, men egentlig tenker jeg også det hadde vært godt å slippe å bli påmint denne saken hele tiden. Men likevel er jeg jo glad spor blir fulgt opp, sier hun.