SJØVEGAN: Brukere av datatjenestene i Salangen, Gratangen og Lavangen har tre ganger på en drøy måned opplevd at datatjenestene som leveres fra Brebåndsfylket Troms AS (BBFT) har gått i svart. To ganger var nedkoblingene ikke varslet.

– I tillegg til disse to uvarslede utkoblingene har det vært en varslet utkobling som medførte større avvik i kommunenes tjenesteproduksjon, skriver administrasjonssjef Frode Skuggedal i Salangen til Bredbåndsfylket Troms.

Alle hendelsene skjedde mellom 18. august og 20. september og førte til at innbyggerne i det såkalte K4-samarbeidet ikke fikk levert datatjenestene via Salangen som drifter IKT-tjenestene for disse kommunene.

Legetjenesten nede

- Konsekvensene av arbeidet i Bardu var at K4-kommunene fikk en uvarslet utkobling. Denne utkoblingen varte i cirka 20 minutter og medførte at rundt 1.200 brukere av IKT-tjenestene ikke fikk utført sitt arbeid. Situasjonen rammet tre forskjellige legekontor uten forvarsel midt på dagen. Konsekvensene her er en økt risiko fordi lege ikke får tak i elektronisk journal, samt behandlingsprosedyrer som forutsetter bruk av IKT, er fraværende. Legekontorets evne til å gi innbyggerne den forventede servicen vil i stor grad berøres, skriver Skuggedal.

Alvorlig

Også kommuneoverlege i Lavangen, Kjell Are Pettersen, ser alvorlig på at legekontorer rammes av databrudd:

- Vår jobb stopper helt opp og vi kan nesten ikke ta inn folk når slikt skjer. Folk som har stått lenge i kø kan havne lenger bak noe som er svært uheldig. Vi får heller ikke tak i kritisk informasjon om folk kommer inn til øyeblikkelig hjelp, sier kommuneoverlegen.

Både legen og administrasjonssjefen er opptatte av å få på plass systemer for å hindre nedetid på datasiden.

Ikke dramatisk

- Hvor dramatisk vil du si at dette er, administrasjonssjef Frode Skuggedal?

- Dette var ikke dramatisk da liv og helse ikke stod på spill der og da.

I brevet skriver han at Salangen som vertskommune for IKT vurderer situasjonen som alvorlig. Samtidig svarer han at hensikten med å skrive brevet til Bredbåndsfylket Troms er å komme i en situasjon der de varsler alle muligheter for at datasystemene kan gå i svart.

- Vi forventer videre at arbeidet planlegges og kvalitetsikres på en slik måte at våre ansatte ikke må ut på feilsøking. Vertskommunen har med dette skrivet tydeliggjort forventningene i saken, skriver Skuggedal med tydelig melding til BBFT.

Lover ingenting

I et svarbrev kan imidlertid Bredbåndsfylket Troms ikke love at tjenestene i de tre samarbeidende kommunen på nytt ikke rammes på grunn av datasamband som går ned, samtidig som de sterkt beklager situasjonen.

- I en periode fram til alle K4-samarbeidets datasamband er lagt over til vårt nye tjenestenett, vil det være økt risiko for nedtid i forbindelse med omleggingen, skriver Driftsleder Jan-Tore Davidsen i et svarbrev til administrasjonssjefen.

– Vi skal likevel gjøre vårt ytterste for å unngå utilsiktet nedetid utover det som varsles og som anses uunngåelig i forbindelse med dette arbeidet.

Det har ikke lyktes Folkebladet å få Davidsen og BBFK i tale.

Tre legekontor ble rammet da Bredbåndfylket Troms ikke klarte å lever tjenestene i høst. – Legekontoret stopper opp, sier kommuneoverlege Kjell Are Pettersen i Lavangen. Foto: Ulf Antonsen