BARDUFOSS: Helt siden 1969 har engelske helikoptre far både hær, sjø og luft trent på Bardufoss. I fire-fem vintermåneder hvert år kommer engelskmennene tilbake. Vintertreningen er for verdifull til at de tillater seg å kutte den.

ÅPNET General Richard Fenton (til venstre) og sjef 139 luftving, oberst Helge Rasmussen, under åpningen av Clock Works nye leir.

Fredag åpnet Clock Work en helt ny leir inne på Bardufoss flystasjon. Den gamle var nesten like gammel som Clock Work selv. Altså fra 1969, men nå er alt det gamle borte og nytt på plass.

Og det har skjedd på rekordtid. I juni startet arbeidet med leiren som skal huse rundt 250 soldater og befal gjennom fire-fem vintermåneder i Norge.

En framdrift som engelskmennene karakteriserer som fantastisk.

Uhyre viktig

Både den engelske generalen Richard Felton, sjef for all helikoptervirksomhet i det engelske Forsvaret, og sjef for Joint Helicopter Commando, major David West er klinkende klare på at treningen de engelske helikopterstyrkene er uhyre viktig. Behersker du norske vinterforhold behersker du all slags forhold uansett hvor i verden du er.

MARKERING Mange detok i reåpningen av leiren. I midten stabsjef i Brigade Nord, oberst Fred Arne Jakobsen.

– Dette er fantastisk trening for oss. Både for helikoptermannskapene og for mannskapet på bakken. Kan man krige under arktiske forhold kan man krige hvor som helst i verden. Vintertrening med landing i mye snø kan sammenlignes med å lande i ørkenen. Det er meget utfordrende, men her har vi massevis av muligheter til å trene oss i flyoperasjoner. Også samtrening med norske helikopter, og ikke minst den lokale kunnskapen om å fly i dette landskapet, er svært viktig for oss, sier West.

16. 500 soldater

– Vi har fløyet 40. 000 timer med ti forskjellige helikoptertyper. Vi er svært takknemlig for samarbeidet med 139 luftving, noe som gjør at vi kan være her i 25 år til. Det gir oss kompetanse på vintertrening og overlevelsestrening i streng kulde, sier Felton.