Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

– Mobbing og vold.

2. Hva gjør du for miljøet?

– Ikke nok.

3. Fisk eller kjøtt?

– Kjøtt.

4. Hvem vil du ta med til en øde øy?

– Broderen.

5. Hva er du redd for?

– Redd for familien.

6. Hva mangler i regionen?

– Én kommune.

- - - - - - - - - -

– Er Senja live på nett nå, Anders Hanssen?

– Ja, vi holder på å bygge opp en portal som heter Visit Senja live og som blant annet viser Senja.

- Det som er med live-domene er at de fordrer live materiale. Det vil si at vi har bilder og videoer som går hele tiden.

– Hvem er vi?

– Vi er et firma som heter Aurora Skycam, som jeg holder på å bygge opp sammen med en i Tyskland, som heter Guido Sobbe. Vi samarbeider veldig tett med Canon. Det er Canon Norge, Canon Europa og Canon Inc som er morselskapet.

– Er du ansatt av Canon?

– Jeg er ikke ansatt av Canon, men har en arbeidstittel som Canon Norges profesjonelle fotograf, den eneste de har i Norge. Den tittelen er årsaken til at vi kommer igjennom den kronglete porten for å kunne få vise noe til et så stort selskap. Det som har skjedd i ettertid etter vi begynte disse samtalene er at Canon Inc selskapet likte det vi holder på med såpass godt at vi får teste og lage systemer til Canon. Det resulterte så i at vi i forrige måned fikk være med på International Broadcasting Conference i Amsterdam. Det er den største konferansen i verden innefor de direktesendte video og TV-produksjonene.

– Var du der?

– Ikke jeg, jeg sendte direkte, men Guido var der. Det som var det spesielle var at vi var det eneste firmaet som var invitert til å stå sammen med Canon. Vi hadde vår egen stand innenfor deres område og de fiksa alt for oss. Vi trengte bare å møte opp og sette på plass utstyret vårt.

– Fikk dere nye kontakter der?

– Massevis. Det var utrolig bra for vår del. Det viktigste for oss med hele opplegget er at vi får en anerkjennelse hos Canon International for produktene våre. Å stå på deres stand er noe i en helt annen verden enn å ha en stand for oss selv.

- På direkten ble vi invitert av Canon Midt–Østen til å bli med på et arrangement de kjører i Dubai i mars. Der er vi også invitert til å stå på deres stand og vise våre produkter.

– Hvorfor?

– Markedet har fatta stor interesse for produktene våre. Vi har et system som gjør at man kan kontrollere utplasserte Canon kameraer via internett. Det er noe som gjør at du kan sitte hvor som helst i verden og styre dem. Det vi har gjort er å tilpasse dette systemet til kameraer som leverer høy kvalitet.

– Hva vil de si i praksis?

– Det betyr at du kan sette opp en rekke Canon kameraer rundt om hvor som helst og sitte hjemme på Finnsnes og følge med og dirigere det som skjer.

– Og derifra kom Visit Senja?

– Ideen begynte vi å spinne på for snart to år siden. Og tanken var for oss å vise hvordan systemet vårt fungerer og det hadde jeg selvfølgelig lyst til å gjøre her hvor jeg bor. Og selvsagt fordi det er lettere å vedlikeholde. Til nå har vi fått 25 systemer rundt om, med hovedvekt på Norge, Sverige og Finland. Og nå utvider vi til Russland. Vi har lenge vært i samtaler med russiske geografiske myndigheter om en langsiktig avtale på Kola halvøya. Det er snakk om langvarig observasjon i forskningsøyemed.

– Hvordan virker dette i praksis?

– I dag har vi fire kameraer som er plasser ute på Senja. De viser oppdaterte bilder hver 15. minutt og det er hele døgnet, det er vi de eneste som kan. De andre systemene slutter å virke når det blir mørkt.

– Kan jeg se disse bildene?

– Ja, det kan du. Gå inn på visitsenja.live eller aurora.live og du kan se alt. Også oppdaterte værmeldinger.

– Og dit kan folk gå og se naboen komme vaklende hjem etter en fuktig natt på byen?

– Nei, det kan de ikke. Kameraene er plassert slik at du ikke kan gjenkjenne mennesker. Avstanden blir rett og slett for lang.

– Når begynte du å fotografere?

– Da jeg var 14 år fikk jeg mitt første speilreflekskamera og det var en Canon. Det brukte jeg i mange år. For fem år siden kjøpte min forlovede, Kristine meg et nytt og mer avansert kamera i julegave. Da sa hun rett ut at nå må du gjøre noe mer enn bare å ha det som en hobby. Og fra da av tok det av.

– Du har levert bilder til mange?

– Det har jeg. Det har blitt mange kalendere, reiselivsbrosjyrer, bøker, Folkebladet, magasiner som National Geographic og jeg har samarbeidet tett med BBC. Jeg har mer en million treff per måned på min Google + konto. Det jeg er mest stolt av er det jeg leverer til Canon Europa. Der er 200 millioner brukere innom.

– Slåttebakken Helse as?

– Jeg jobber innefor helsevesenet og det har jeg gjort de siste 17 årene. Slåttebakken Helse er et firma jeg eier sammen med Thomas Hagerupsen. Vi tilbyr heldøgns omsorg 365 dager i året. Det er det som er hovedaktiviteten. Det med foto er mer en hobby som har utvikla seg til å bli noe mer. Det var ikke planen, men det ble nå bare slik.

– Kan det utvikle seg til å bli din nye hovedaktivitet?

– Ja, helt klart. Potensialet er enormt. Men foreløpig skal vi kose oss med en avansert hobby og så får vi se hva det blir til.

- Hvem er du?

– Født og oppvokst i Vika på Senja. Etter grunnskolen ble det Finnfjordbotn videregående, så barnevern på Høyskolen i Alta. Senere diverse tilleggsutdannelser. Da jeg var 13 jobba jeg hver helg på Kroa på Silsand og som 14 åring på fiskebruk på Husøy om sommeren. Jeg var pølsemaker på Salgslaget på Andslimoen, så militære, fiskebruk igjen og maskinfører hos Jack Moland og til og med en sesong som brøyter. Begynte på Silsand ungdomshjem og ble etter en tid selvstendig næringsdrivende.

– Hobbyer?

– Fotografering pluss litt fotball, judo, skihopping og turn.