SJØVEGAN: For innehaverne Dina Bergseth Bay og Andreas Bay er kafedriften blitt en livsstil.

Fornøyde kunder

– Det har vært ett fantastisk år for oss. Folk har tatt imot oss på en veldig bra måte. Vi har fått masse faste kunder fra Salangen, Bardu og de andre kommunene rundt oss. Det er artig å se at kundene kommer igjen. Det er et godt tegn. Og til meg sier de i hvert fall at de er veldig fornøyd. Vi er stolt av hva vi har fått til, sier Dina til Folkebladet.

– Jeg tror folk er glad for å få dette som et møtested i Salangen. Kundene setter pris på at vi har skikkelig kaffe og at vi anstrenger oss litt i forhold til å ha kvalitet på det vi gjør, fortsetter hun.

– Det er også veldig artig at vi har hatt gjester fra Australia, Tyskland og Belgia i sommer. Det er litt spesielt at folk tar en avstikker fra E6 for å oppleve oss, sier hun.

Prøveprosjekt

Nytt er at de holder åpen pub en lørdagskveld i måneden. I tillegg holder de åpent hver fredagskveld fram til midnatt, noe de har gjort hele tiden.

– Det har svinga litt på fredagskveldene i forhold til hvor mye folk som kommer. Så langt har vi hatt åpent kun en lørdagskveld. Da kom det masse folk, men det var også en feiring av at vi har drevet her i ett år. Lørdagskveldene blir et prøveprosjekt for oss fremover, sier hun.

– Er folk opptatt av at dere holder mer åpent i helgene?

– Noen etterspør det, men jeg vet ikke om markedet er der. Vi lever hovedsakelig av det vi gjør på dagtid, ikke av kveldene så langt i hvert fall, sier hun.

– Jeg tror nok det har skjedd noe med utelivskulturen. Ikke bare i Salangen, men hele landet. Folk går ikke ut slik de gjorde før. Og vi er ute etter den kundegruppa som vil treffes, ut å kose seg gjerne litt tidlig på kvelden. Og det gjorde de den første lørdagen vi holdt oppe. Klokka 21.30 var det masse folk, det var veldig gøy, sier hun.

En livsstil

Dina og Andreas er opptatt av å være er en liten familiebedrift og være mest mulig økonomisk uavhengige.

– Vi jobber i kafeen begge to, så det blir mye om vi skal holde mer oppe på kveldene. Andreas jobber på videregående skole. Så jeg er glad jeg har en mann med kapasitet som tre. Det er ganske mye å jobbe med. Det blir aldri kjedelig. Vi ser på dette som en livsstil og kan ikke telle timer, da hadde vi fort mistet motivasjonen, sier hun.

– Hvordan har det gått økonomisk dette året?

– Det har båret seg i form av at det er ganske billig å leve på bygda. Og vi er jo her hele tiden, så vi bruker ikke så mye penger. Det blir ikke fete lønninger, men det går rundt. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å jobbe ekstra, men det har det ikke blitt tid til. Det er jo et godt tegn, sier hun.

– Vi har jo vokst i løpet av dette året. Vi vokste ut av de forrige lokalene og har åpent en ekstra dag og en ekstra kveld i uka. Det blir spennende å se hvordan det virker mot markedet, sier hun.

Gryta på langbordet

– Vi setter opp halvårsplaner så folk kan se hva som kommer. Hver onsdag kveld kjører vi ulike aktiviteter som strikkekveld, quiz og film. Og vi planlegger et samarbeid med fotoklubben i Salangen, forteller Dina.

Snart er de klar med nok et nytt og litt annerledes konsept.

– Vi har prøvd oss på middag, men det er vanskelig å beregne i forhold til hvor mange som kommer. Og vi liker ikke å kaste mat. Vi har funnet ut at vi lager en månedsmeny der vi har påmelding til middag en dag i forveien. Da blir det middag halv fem og langbord med gryta på bordet. Vi liker å prøve å gjøre ting litt annerledes. noe vi også ser at kundene liker, sier hun.

Dina Bergseth Bay og Andreas Bay har driften av retrokafeen blitt en livsstil. Foto: Morten Dokka
Dina Bergseth Bay kommer snart med et nytt middagskonsept. Langbord og gryta på bordet. Foto: Morten Dokka