FINNSNES: Seansen fant sted i Bergen torsdag denne uka da Medisinsk Fødselsregister (MFR) gjennomførte sitt statistikkmøte.

Anne Grete Rånes, avdelingsjordmor og driftsleder for Fødestua i Midt-Troms, forteller at de siste åtte årene har hele 825 barn blitt født på Finnsnes.

- Det finnes kun seks fødestuer i Norge i dag. Vi er landets største frittstående fødestue og hvis vi skal drive lenge og sikkert, må vi følge med tallene våre. De forteller oss mye om hvordan de går med de som føder her og hvordan de nyfødte har det når de kommer til verden, forteller hun.

- Gode tall

For tallene ser nemlig veldig bra ut. Foran en forsamling spekket med forskere, leger, overleger, jordmødre og andre representanter innenfor fødselsomsorgen, kunne Rånes med hevet hode fortelle om arbeidsplassen sin.

- Jeg er veldig stolt av at vi har så gode tall og at vi kan selektere og flytte de fødende til UNN i Tromsø dersom behovet melder seg. Vi har mellom 300 og 350 gravide i vårt nedslagsfelt i året, forteller hun.

- Mange kommer inn hit for vurdering og undersøkelse før de drar videre til Tromsø og UNN. Er det behov for at vi blir med, gjør vi også det, legger hun til.

75 barn i år

Men det er ifølge driftslederen mange som ønsker å føde på fødestua på Finnsnes. Så langt i år har 75 barn kommet til verden der.

- Vi må uansett i hvert tilfelle gjøre opp en status på hvordan helsa til den fødende er og hvordan babyen har det. Dersom begge to er friske og raske, kan de føde hos oss, forklarer hun.

Dersom noe imidlertid skjer i svangerskapet, før eller under fødselen, blir man sendt til Universitetssykehuset i Tromsø.

- Men hele 23 prosent av de som føder hos oss, er faktisk førstegangsfødende, smiler hun og viser til at det kun er åtte prosent av de som starter fødselen ved fødestua som flyttes til Tromsø.

Behov

- Hvordan ble tallene tatt i mot i Bergen?

- Veldig godt. De synes vi har gode tall. Spesielt ble det godt tatt i mot at barna som blir født hos oss, ikke er dårlige når de kommer til verden. De er spreke, noe som selvsagt har med vår selektering å gjøre, svarer hun.

På Fødestua i Midt-Troms, hvor det er syv og en halv stilling jordmødre og en halv stilling barnepleier, er det kun naturlig fødsel som gjelder.

- Vi gir ikke epidural, men vi kan tilby lystgass, badekar og andre naturlige smertestillende metoder, sier hun.

Nå nylig ble for øvrig fødestua i Mosjøen lagt ned.

– Nærhet

- Hva er det som gjør at dere består?

- Det har noe med nærhet, infrastruktur og antall fødende å gjøre. For mange tar det over en time å komme hit – og de som har behov for å dra til Tromsø, trenger mange av dem å bli vurdert i forhold til hvordan de skal reise videre.

Stort sett hele Midt-Troms har behov for oss, siden vi har mange funksjoner. I tillegg til fødselshjelp er vi også ute i distriktene og gjennomfører kontroller. Vi har følgetjeneste, øyeblikkelig hjelp-funksjon og poliklinikk både i svangerskapet og i barseltiden, svarer hun.

- Vi er ikke bekymret for nedleggelse, og vi får signaler på at Helse- Nord ønsker at vi skal jobbe på den måten som vi gjør, legger hun avslutningsvis til.

Ifølge Anne Grete Rånes er det et behov for Midt-Troms at fødestua er tilgjengelig på Finnsnes. Foto: Knut Aune