SJØVEGAN: Folkebladet skrev torsdag om Sjøvegandrapet og det såkalte Tyskland-sporet.

Prioriterer ikke viktig spor i drapssak I juni 2013 ble politiledelsen i Midtre-Hålogaland politidistrikt bedt om å sende en rettsanmodning til Tyskland i forbindelse med Sjøvegan-drapet. Tre og ett halvt år etter er ingenting gjort. Ingenting gjort

Tyskland-sporet er utvilsomt ett av de heteste etterforskningssporene som har vært kjent siden drapet på Marie – Louise Bendiktsen skjedde i 1998. Lensmann Hans Roar Rasmussen ba politiledelsen i Midtre-Hålogaland politidistrikt om en rettsanmodning til tyske politimyndigheter i juni 2013 for å komme videre i saken. Men tre og ett halvt år senere er ingenting gjort fra politiledelsen. Ledelsen i politiet har forklart de har hatt for mange andre oppgaver.

Til departementet

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) mener dette er uholdbart og løfter nå saken til politisk ledelse i Justisdepartementet.

– Tre og ett halvt år er veldig lang tid. Jeg synes det er uholdbart. Det er greit at man har mye å gjøre og må prioritere, men at en ikke prioriterer denne saken i en så lang periode blir ei bortforklaring, ikke ei forklaring. Her må åpenbart noen gripe fatt i saken og få prosessen på skinner igjen. Alle spor i en slik sak skal sjekkes ut så fort som mulig. Spor blir ikke akkurat ferskere etter hvert som tiden går. Når en sitter på denne type informasjon og har mulighet for å avklare det uten å ta tak i det er ikke bra for å si det mildt, sier han.

– Jeg skal ta denne saken opp til politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet, sier Korsberg.

Krav fra Salangen

Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) har klar tale i saken. Hun forlanger at politiet gjør det ytterste for å oppklare drapet.

– Ja, vi både forventer og forlanger at spor i denne saken forfølges. Og vi forventer at det ytterste gjøres for å løse saken. Fremdeles er det slik som da dette skjedde, at lokalsamfunnet og ikke minst de pårørende har et sterkt behov for at den skyldige blir tatt og at saken lukkes. Når det da finnes konkrete spor har vi klare forventninger om at det jobbes med saken for å finne svarene. Det er et krav fra lokalsamfunnet og salangsværingene at dette tas tak i, slår Wiggen Prestbakmo fast.

Adressere oppover

Wiggen Prestbakmo har liten sans for forklaringene fra politiledelsen at de må prioritere andre saker.

– Når det er snakk om et mord og en har et konkret spor må det være den høyeste prioritet å sjekke dette ut. For oss er det helt uforståelig om det ikke følges opp. Jeg ser de uttaler at de har så mye annet å gjøre. Men dette kan de ikke adressere i lokalavisa. Det forventer jeg at de gjør oppover i systemet sitt for å sørge for at de har mulighet til å følge opp saken. Problemet er at vi mister tillit til systemet. Både vår kommune og andre kommuner trenger å ha tillit til politiet og spesialenhetene som skal gjøre jobben, sier Wiggen Prestbakmo.

– Merkverdig

Folkebladet sendte saken til medlem av Stortingets justiskomité, Hårek Elvenes (H).

– Som stortingsrepresentant kan jeg ikke kommentere enkeltsaker som er under etterforskning. Men sett utenfra uten å kjenne detaljene i saken fremstår den som merkverdig. Saken illustrerer tydelig behovet for en politireform.

Når selv drapssaker nedprioriteres fordi etterforskningsmiljøene er små og sårbare er det meget alvorlig. Derfor skal politiet omorganiseres. Vi kan rett og slett ikke forsette med små etterforskningsenheter som både mangler kapasitet og kompetanse til å etterforske svært alvorlig kriminalitet. Det går på rettssikkerheten løs, sier Elvenes til Folkebladet.