FINNSNES: Lenvik kommune og Fylkesmannen i Troms blir ikke enige om håndhevelsen av lov om motorferdsel i utmark, nærmere bestemt om det i fire konkrete tilfeller var anledning til å dispensere fra dette lovverket eller ikke. Utvalg for miljø og forvaltning (UMF) i Lenvik kommune har gitt en tydelig tommel opp til de fire skuterdispensasjonene. Etter å ha sett på saken på nytt, står fylkesmannen fast på det motsatte.

Nylig ble disputten sendt til Miljødirektoratet for endelig avgjørelse. Det synes utvalgsleder Kjetil Johnsen i UMF er fint.

– Det er jo blitt en stor sak det her mellom UMF og fylkesmannen. Egentlig skulle man ikke trengt å bruke så mye tid på om folk skal få lov til å kjøre et vedlass til hytta, men når man tolker loven forskjellig så blir det store saker selv om det er i gåsetegn fillesaker, sier Johnsen.

Lar seg ikke påvirke

UMF mener de har brukt det skjønnsmessige handlingsrommet som loven gir i forbindelse med de fire dispensasjonene. Fylkesmannen mener på sin side at det ikke var anledning til å dispensere i de fire tilfellene, og frykter at en slik håndheving av loven vil skape presedens for en utvikling av økt motorferdsel i utmark.

Sannsynligvis vil ikke ”fasiten” på hvem som har rett - altså Miljødirektoratets avgjørelse - foreligge før godt utpå nyåret.

– Blir dere i UMF påvirket av å ha denne saken hengende over dere?

– Nei, vi vurderer dispensasjonssakene på samme måte som det vi har gjort tidligere. I UMF har vi stort sett gjort enstemmige vedtak i disse sakene, og har en omforent fortolkning av regelverket, sier Johnsen.

– Firkantet regelverk

– Er det mye prestisje i denne saken for dere?

– Nei, i bunn og grunn er det ikke det. Dette handler mer om at vi ikke forstår at lovverket skal være så firkantete. Vi ønsker bare det beste for alle i disse sakene, men står maktesløs når fylkesmannen fortolker loven på den måten de gjør i dag, sir utvalgslederen.

Miljøverndirektør Evy Jørgensen uttalte til Folkebladet i juni at de fra fylkesmannen holder et ekstra øye med Lenvik.

– Vi ser at det har vært fattet en rekke ulovlige vedtak her. I tillegg vet vi gjennom vårt samarbeid med Statens Naturoppsyn og politiet at det foregår mye ulovlig kjøring over hele kommunen, sa Jørgensen den gang.

Utvalgsleder Johnsen kan fortelle at han ikke akkurat ble overrasket over miljøverndirektørens utspill.

– Vi ser en helt annen praksis i nabokommunene, hvor fylkesmannen ikke griper inn. Jeg skal vokste meg for å uttale hvorfor det er sånn, men konstaterer at fylkesmannen faktisk holder et ekstra øye i Lenvik. Det jeg kan si er at jeg gjennom samtaler med folk fra andre kommuner i lignende situasjoner, samt med en representant fra KS, har fått signaler om at vi i UMF ikke er helt på villspor i disse dispensasjonssakene. Så det blir spennende å se hva departementet konkluderer med, avslutter Johnsen.

UMF-leder Kjetil Johnsen synes det er greit at dispensasjonssaken nå skal avgjøres på høyeste hold. Foto: Maria Holm Simonsen