På 90-tallet var det full fart ved fiskebruket i Dyrøyhamn. Bak den store aktiviteten sto 35-åringen Odd Lorentsen fra Kårvikhamn. Han kjøpte bruket av Statens Fiskarbank i 1990, og satset offensivt i råstoffmarkedet.

I tillegg til lokal flåte, som det på den tida fantes en del av på Engenes og Sør-Senja, hadde han leveranser fra ferskfisktrålere og linebåter. Årlig kjøpte Lorentsen 2-3 millioner kilo fisk, og bruket ga sysselsetting til 12-14 årsverk. Fryselageret, som i Dyrøyhamn ligger inne i fjellet, leide han ut til lagring av reker for Bolla og Kårvikhamn. Etter omlag ti år måtte Lorentsen kaste inn kortene.

I takt med at kystflåten skrumpet inn og trålerne og linebåtene begynte å fryse all fisken om bord ble det stadig verre å få tak i råstoff. Bruket i Dyrøy ble lagt ned. I stedet satset Lorentsen videre på fiskekjøp i Kiberg, der han også hadde overtatt et fiskebruk. Etter hvert solgte han kaia og bygningsmassen i Dyrøyhamn til oppdrettsselskapet Nordlaks.

Nordlaks kjøpte opp siste rest av eiendommen nå nylig. I dag er Odd Lorentsen bestyrer av et fiskebruk som Hermann Pettersen driver i Mehamn.

Tekst: Vidar Bjørkli/foto: Stein Wilhelmsen