BARDUFOSS: Fortsatt drift av Brann- redning og plass (BRP) med alle ansatte på Bardufoss ligger inne i langtidsplanen for Forsvaret (LTP).

– Hvis hovedbasen for helikopter blir flyttet ligger det inne drift av BRP med alle årsverk inne. Det er ingenting i LTP i et 20-årsperspektiv som tilsier at Bardufoss flystasjon skal legges ned. Og jeg tviler sterkt på at det kommer noe i forhandlingene som motsier videre drift. Fordi hvis det blir snakk om en flytting vil økonomien slå knallhardt inn, sier stortingsrepresentant for Troms og forsvarspolitisk talsperson for Høyre, Regina Alexandrova.

Viktig med støtte

Alexandrova vil fortsatt ikke si klart hva hun tenker og hvordan hun jobber opp mot flyttingen av 339 skvadronen på Bardufoss.

– Jeg vil ikke gå mer i detalj enn at jeg jobber, som jeg har gjort hele tiden, for et best mulig forsvar i nord. Hvordan vi skal styrke Forsvaret i nord i forhold til LTP er viktig for meg å holde fokus på. Den støtten 339 skvadronen gir til Hæren i dag er uhyre viktig. Hæren mister mye hvis helikoptrene blir flyttet. Så blir det et spørsmål om helikoptrenes støtte til spesialstyrkene veier opp for en flytting fra Hæren, i forhold til økt kampkraft og bedret forsvarsevne. Det er også et sentralt spørsmål om det er bra for Hæren å miste mobilitet og støtte i en hurtig kampsituasjon, sier Alexandrova.

Jobber aktivt

Alexandrova sier hun jobber aktivt med LTP selv om hun for tiden deltar på Forsvarets høyskole.

– Jeg har gode samtaler med mine folk og jeg har spilt inn mange ting som blir tatt hensyn til i LTP- forhandlingene. Mine innspill er 90 prosent militærfaglige, og de siste ti prosentene handler om kapasiteter til sivilsamfunnet, som søk og redning og politi, sier Alexandrova.

Alexandrova er nokså sikker på at den langtidsplanen som blir vedtatt ikke er den samme som i dag. Hvor forandringene kommer vil hun ikke spå.

Stortingsrepresentant og Høyres forsvarspolitiske talsperson, Regina Alexandrova. Foto: Stian Jakobsen