BRØSTADBOTN: De ansatte i Dyrøy barnehage har i forbindelse med prosjektet S@mspill fått delta på kompetansehevende kurs og programmer.

– Vi er veldig glad for å være med i prosjektet. At man får større fagkompetanse vil gagne alle ungene og foreldrene i barnehagen, forteller styrer i Dyrøy barnehage, Marit Kastnes.

Styrket tilbud

Prosjektet ble søkt videreført fra i fjor og Fylkesmannen i Troms innvilget hele søkerbeløpet på 900.000 kroner. Et av flere tiltak i prosjektet S@mspill er kompetanseheving blant ansatte. I år gjennomfører åtte av de 13 ansatte i barnehagen kompetansehevende tiltak. Noen deltar i International Child Development Program (ICDP) med mål om å understøtte og fremme psykososial omsorgskompetanse. Her er foreldreveiledning i fokus, med mål om å forebygge psykisk helse blant barn og unge. Andre barnehageansatte tar fagskoleutdanning for barn med særskilte behov eller er på assistentkurs i regi av Fylkesmannen.

– Det er ikke alltid vi har mulighet til å kunne ha så mange med på kompetansehevende tiltak. Dette tenker vi vil forbedre kvaliteten på det tilbudet vi gir, og styrke forebygging av psykososiale vansker, sier Kastnes.

Høyt nærvær

I prosjektet deltar også fagpersoner fra skole og helsestasjon. Sammen skal enhetene utvikle nye samhandlingsmodeller for å sikre en helhetlig og samtidige tilbud til utsatte barn og unge. Siden prosjektet kun har pågått et par år er det for tidlig å si noe om de langvarige effektene. Kompetansetiltakene har likevel gitt resultater.

– Styrking av kompetansen vil også ha en innvirkning på arbeidsmiljøet. I barnehagen var det tidligere høyt fravær, mens vi nå har høyt nærvær, sier rådmann i Dyrøy, Erla Sverdrup.

Prosjektleder Nina Nikolaisen sier at prosjektet S@mspill har en klar målformulering som er tidsrelatert og vil gi resultater.

– Effektene kan vi måle først når de ansatte har tatt i bruk kompetansen og den er implementert. Prosjektets formål er å styrke tjenestetilbudet i form av kompetanseheving, dokumentasjon og utvikle modeller for samhandling, sier hun.

Aktive søkere

Rådmannen er glad for at det finnes muligheter til å styrke kompetansen i kommunen utenfor kommunens egne rammer.

– Vi har blitt veldig aktive til å søke eksterne midler som gir oss det økte handlingsrommet til å iverksette kompetansetiltak i egen organisasjon. Det er også veldig hyggelig at vi kan formidle gladmeldinger og følge opp værebegrepene vi har i kommunen, med å være faglig dyktig, imøtekommende og nyskapende, sier Sverdrup.