FINNSNES/TROMSØ: Uttalelsen kommer fra Jan Tore Bakli som er sportssjef for yngres avdeling i FIL.

Han har siden han først ble ansatt i klubben for snart to år siden jobbet med klubbens egen ”Sportsplan anno 2017”.

– Her mener vi at vi har brukt to år bevisst på å lære og erfare for å utarbeide en sportsplan som skal være best mulig for oss. Vi har stor økning i antall spillere i barne- og ungdomsfotballen, og spillerne er bedre, forteller Bakli.

Nylig ble forslaget til sportsplan presentert for klubbens trenere og medlemmer. Hovedbudskapet i forslaget til sportsplanen er at A-laget må hjem til Finnsnes.

– Faktum i dag er at vi har et bydelslag i Tromsø som er 2. divisjonslaget vårt. Det igjen er den største begrensningen vår til å utvikle egne spillere. Det er økonomiske og menneskelige ressurser som legges til Tromsø, sier Bakli.

– A-laget må hjem

Hans klare mening er at A-laget må flyttes hjem fra Tromsø til Finnsnes.

– A-laget med trenere og spillere gjør en fantastisk jobb. Det er det beste laget vi har hatt, hvis man kalle det et Midt-Tromslag, som har spilt i Midt-Troms. Spørsmålet er om man skal være et bydelslag i Tromsø eller være hjemme.

Til syvende og sist er det styret som skal fatte det endelige vedtaket av sportsplanen, når eventuelle justeringer er gjort og den reviderte strategiplanen er vedtatt.

– Hvis man fortsatt vil øke satsingen i Tromsø, noe jeg vil si ikke er rett, er det et valg. Min jobb som sportssjef og det jeg har fått til gjennom møter med trenere og medlemmer er at vi ikke kan drive det videre som dette. Man bygger et luftslott, mener Bakli.

Forskjellige syn

Folkebladet vet at det er to grupperinger innad i klubben med forskjellig syn på veien videre. Sportslig utvalg for seniorfotballen er klar på at de ønsker å fortsette satsingen i Tromsø. Resten av medlemmene i klubben har gitt klart uttrykk for at de ønsker at satsingen må hjem til Finnsnes, selv om det eventuelt vil medføre til et nedrykk.

– Jeg vil ikke si at det er steile parter, men la oss si at det er et verdispørsmål. Man tenker annerledes. Ingenting vondt at noen mener noe annet enn meg, men jeg må si noe om mine funn.

– Har du midler får du gode spillere. Slik man jobber nå lykkes man med å få resultater. Spørsmålet er hvor man vil. Spørsmålet er hvor høyt man vil være, mens det fortsatt spyles inn i luftballongen. Den luftballongen vil til slutt sprekke.

Han mener at dreiningen av økonomi må rettes vekk fra Tromsø og mot Finnsnes.

– Poenget er at vi kan holde det gående slik man gjør det i dag så lenge man vil, så lenge man har økonomi. Men når alt kommer til alt er man et bydelslag i Tromsø som har 13 opptredener pluss cupkamper på Finnsnes.

Overrasket

Olav Eriksen i sportslig utvalg i FIL, mener at klubben på kort sikt ikke kan endre på dagens modell og samtidig holde et godt sportslig nivå.

– Etter mitt skjønn, det er min vurdering men også vurderingen til sportslig utvalg, ser vi ikke noen mulighet på kort sikt til å endre på dagens modell og samtidig holde et godt sportslig nivå, sier Eriksen.

Han er overrasket over at debatten rundt A-lagssatsingen blåses opp igjen.

– Vi har hatt en debatt internt i klubben der jeg oppfatter det slik at vi kom til enighet om at det langsiktige målet, jeg understreker det langsiktige målet, skulle være å forsøke å bygge opp et sterkt rekruttlag her på Finnsnes, med sikte på å etter hvert ta A-laget hjem.

– Urimelig påstand

Han er ikke enig i påstanden om at FIL Fotball bygger en luftballong som til slutt vil sprekke.

– Jeg finner en slik påstand nokså urimelig. Det er bare å lese dagens tabell og se på hva vi har prestert over tid. Det er ikke slik at dette er en ballong som er blåst opp og til slutt vil sprekke. Vi føler oss veldig komfortabel med de resultatene vi har oppnådd, og ser ingen grunn til at vi ikke skal kunne være et topplag også i neste års 2. divisjon.

Eriksen mener klubben bør videreføre dagens modell.

– Inntil videre bør vi videreføre den modellen som har vært en suksessfaktor, som har ført til meget gode sportslige resultater og også er grunnlaget til den gode økonomien som FIL Fotball har.

– Før man river ned det jeg mener har vært suksessmodell, må man bygge opp et slagkraftig alternativ her på Finnsnes, det vil si bygge opp et rekruttlag som er i stand til å hevde seg på et sportslig nivå der vi er i dag med A-laget. Det har vi ikke i år, det har vi ikke neste år og heller ikke året deretter. Nettopp fordi vi ikke har det spillermaterialet på Finnsnes som skal til for å hevde oss.

– Men her må man kunne ta steg for steg, så får man håpe at vi kan utvikle spillere lokalt, og også håpe at vi etter hvert på Finnsnes får utdanningstilbud som gjør at vi kan beholde spillere også etter at de er ferdig med videregående skole.

Taus styreleder

Eriksen understreker imidlertid at det er ingenting som ville vært bedre enn at klubben på sikt vil ha tilstrekkelig med gode fotballspillere stasjonert på Finnsnes til å opprettholde et godt sportslig nivå.

– Da helst på allnorsk nivå, sier Eriksen.

Styreleder Herleif Hanssen vil uttale seg minst mulig om saken.

– I løpet av året vil det meste være på plass med hensyn til hva styret velger å gjøre, hvilken satsing det blir og hvor den blir. Vi jobber med saken og styret vil ha en beslutning klar i løpet av vinteren, i god tid før årsmøtet i mars.

– Da skal det enten vedtas eller forkastes. Jeg opplever samtidig at det er en relativt ryddig prosess og en grei dialog.