GRYLLEFJORD: At fylkesmann tilrår Stortinget å se bort fra folkevilje og kommunestyrevedtak faller ikke i god jord på yttersia Senja.

Folkebladet-TV: Slik vil fylkesmannen ha kommunene

Folkebladet-TV: Dette mener folk om "Senja kommune"

– En overkjøring

– Dette er jo en overkjøring av hva innbyggerne mener, sier varaordfører Anne Britt Fallsen i Torsken kommune.

Fallsen forteller at hun stemte for det flertallet i Torsken kommune ønsket.

– Det gjorde jeg av respekt for hva flertallet ville i Berg kommune. Når en holder folkeavstemning må en jo også forholde seg til dette. Mitt ståsted nå er at vi må først ta denne saken opp til drøfting i formannskapet. Jeg synes denne saken er forferdelig vanskelig, sier hun.

– Hva tror du kan skje i Stortinget?

– Det er utrolig vanskelig å si. Ap har jo sagt nei til å bruke tvang. Jeg er mer usikker på hva småpartiene gjør, sier Fallsen.

Bortkasta arbeid

Kjell Egil Johansen i Felleslista i Berg kommune deler Fallset sitt syn på saken.

– Ja, når de ser bort fra både folkeavstemning og kommunestyrevedtak er det ikke annet enn en overkjøring. Jeg har ikke andre ord for det. Men jeg er ikke forfær over at det skjer. Men det er ikke alltid Stortinget følger det de kloke har gått innpå. Vi har jo brukt masse tid og ressurser i dette arbeidet i tillegg til folkeavstemning. Det er jo bortkasta. Det er helt tydelig at de ikke har sett gagn i det vi har gjort, sier han.

Kommenterer ikke

Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jenssen hadde kun en kort kommentar til saken.

– Hva tenker du om at fylkesmann tilrår Stortinget å slå sammen til en Senja-kommune uavhengig av folkeavstemning og kommunestyrevedtak?

– Jeg er klar over det. Men jeg forholder meg til at Tranøy og Lenvik har satt seg ned og kommet med et forslag til en avtale. Hva fylkesmannen måtte gjøre utover det må han stå for selv. Jeg har ingen spesielle kommentarer til det, sier han.

– Men hva tenker du om å bruke tvang?

– Som sagt så forholder jeg meg til at Tranøy og Lenvik har sett det som fornuftig å samarbeide. Om det er fornuftig å tvinge inn de andre må fylkesmannen stå for, svarer Jenssen.

REAGERER: Også politiker Kjell Egil Johansen i Berg kommune reagerer på fylkesmannens utspill. Foto: Vidar Bjørkli