FINNSNES: Førstkommende fredag 30. september entrer Hans Marius Hoff Mittet sammen med 12 andre skuespillere og seks musikere scenen i Kulturhuset på Finnsnes. Da står høstens andre teaterforestilling for tur. Musikalen «Cabarét», levert av Nordland Teater.

Lokal oppsetning

MUSIKAL «Cabarét» er smekkfull av sang, musikk og dans.

– Det er ikke første gang jeg står på denne scenen. I 2001 var med på en lokal oppsetning på Finnsnes som hvis jeg husker rett het «Tyskerjenter». Min kommende kone, Maria, var også med i denne oppsetningen. Jeg husker at vi hadde hele det som ble kalt guttehjemmet helt for oss selv, forteller Hans Marius Hoff Mittet.

– Var dere allerede blitt kjærester på den tiden?

– Nei, ikke da. Vi kjente hverandre og var venner. Det var først etter at jobben på Finnsnes var over og vi hadde reist tilbake til Oslo at vi begynte å gå ut sammen. Siden da har vi holdt sammen i i tykt og tynt, som det heter.

Bardomsvenner

Selv om paret bor i Oslo kjenner Hoff Mittet en del mennesker på Finnsnes og omegn ganske godt.

– Jeg har blitt godt kjent med flere mannlige barndomsvenner til Maria, disse gutta ser jeg fram til å møte igjen når jeg kommer til Finnsnes.

LIVSLEDSAGER Maria Haukaas Mittet fra Lakselvnes på Senja er gift med Hans Marius Hoff Mittet.

Hoff Mittet har ikke besøkt stedet der Maria Haukaas Mittet vokste opp.

– Men vi har kjørt forbi barndomshjemmet hennes mange ganger. Vi har nemlig en god venninne i Botnhamn på Senja som vi pleier å besøke når vi er på de traktene, forklarer skuespilleren.

– Er Maria med på denne turneen?

– I utgangspunktet var det meningen at hun og våre to barn skulle være med til Mo i Rana. Mens så fikk hun så mange jobbavtaler at det ikke lot seg gjøre. Hun måtte bli igjen hjemme.

– Dere har to barn?

– Det stemmer, to gutter. Den eldste er tre og et halvt år og den yngste bare fem måneder.

Det er ikke første gang Hoff Mittet gjør en gjesteopptreden ved Nordland Teater.

Føler oss hjemme

– Nei, for ni år siden medvirket jeg i en forestilling som het «The Rocky Horror Show» på Nordland Teater. Det er et teater med flotte og dyktige mennesker som setter det kunstneriske i høysetet. Det er alltid like hyggelig å være gjesteskuespiller der fordi de gjør sitt beste for at vi både skal føle oss vel og føle oss hjemme.

– Har du rukket å bli litt kjent med skuespillergjengen du skal på turné med?

– En del av dem kjenner jeg fra sist jeg spilte der, noe som ble et veldig hyggelig gjensyn. Det er også noen nye med, men det å jobbe med nye folk er også alltid like hyggelig.

Premieren på «Cabarét» var satt til 20. september på Nordland Teater, men Mittet har en viss peiling på hvordan interessen for forestillingen er.

– Det jeg vet er at billetsalget går veldig bra, og at det flere steder vi skal opptre er utsolgt og få billetter igjen.

Sammensatt karakter

– Hvilken rolle har du i «Cabarét»?

– Jeg spiller en konferansier på en nattklubb som introduserer det som er av underholdning der. En veldig rar rolle, egentlig. Han er en ganske sammensatt person med mange fasetter

– Som også er nattklubbeier?

– Helt riktig, karakteren jeg fremstiller er også nattklubbeier.

– Da har han vel også en del tvilsomme sider — litt småskurk også, kanskje?

– I høyeste grad. For ham er alt er lov, alt er til salgs. Det er en rolle der man må trå over og sette til side noen av sine prinsipper og vurderinger. Men det er jo slik det er å være skuespiller, og noe av det som gjør det til en så fascinerende jobb som det er.

– Hvilket forhold har du selv til «Cabarét»?

– Jeg har sett to, tre oppsetninger for scenen og filmen med Liza Minnelli i hovedrollen. Men det er lenge siden, og det er helt bevisst. Jeg har ikke lyst til å bli farget av hvordan skuespillere før har tolken rollen min. Jeg vil gjøre det på min måte, skape min egen rollekarakter. Det får jeg også lov til, Nordland Teater har gitt meg veldig frie hender på hvordan jeg tolker denne rollen.

Satt ut

– Dette er en ganske erotisk ladet historie?

– Det er den absolutt. Den er full av erotikk, sex og rusmidler, rett og slett ganske på kanten. Den slår ganske hardt, noe vi også merker på publikum. Vi har opplevd at folk har blitt litt sjokkert av det de får se. Noen har snudd seg vekk mens andre har holdt hendene foran ansiktet. Folk er faktisk rystet og satt ut. Særlig etter siste innslag i første akt.

Akkurat dette forunder Hans Marius Hoff Mittet litt.

– Jeg trodde nesten ikke det var mulig å sjokkere folk i disse realityserietider. Men som scenekunstner ser jeg på det som ubetinget positivt og er glad for at teater fortsatt er i stand til å sjokkere, engasjere og berøre vårt publikum. Det er jo det alle som steller med teater vil, at en forestilling skal gjøre inntrykk og kanskje utgjøre en forskjell i måten man tilnærmer seg et tema eller en problematikk etter at man har sett den. Jeg tror vi har truffet noe, og ser fram til å reise på turné og vise fram denne forestillingen.

– Dette er ikke noe barneforestilling?

– Nei, den egner seg ikke for de aller minste. Men barn opp i 11-12 år mener jeg kan se den, såfremt de er sammen med foreldre som kan forklare det som skjer på scenen for dem.

Musikk

– Hvordan vil du beskrive musikken i den musikalen?

– Som veldig vakker. Håkon Skog Erlandsen har dessuten laget noen utrolig flotte og spenstige arrangementer for denne oppsetningen. Vi som synger er dessuten så heldig at vi har fått samarbeide med ham om måten vi gjør dette på.

Hans Marius Hoff Mittet ser fram til å reise på turné i den nordlige landsdelen.

– Jeg er egentlig nordlending av legning, og har spurt Maria om vi ikke skulle flytte til Nord-Norge for en stund. Men foreløpig har jeg ikke fått noe klarsignal fra henne til det. Det er noe med den rause og åpne væremåten blant de som bor i Nord-Norge jeg setter stor pris på.

– Er det til slutt noe du vil si som jeg ikke har spurt om?

– Bare at jeg ser fram til å komme tilbake til Finnsnes. Opptre der og treffe de gode kompisene jeg har der.

Ledige plasser

Midt på dagen onsdag denne uka var det forhåndssolgt 120 billetter til «Cabarét».

– Vi har altså mange og gode plasser ledig fortsatt. Det er jo ikke hver dag vi får besøk av Nordland Teater og en storslått musikal som dette, så nå gjelder det å benytte sjansen mens man har den, oppfordrer teaterkontak Vibeke Johnsen ved Kulturhuset på Finnsnes, som også minner om at teaterkafeen med tilpasset teatermeny på Byens Bistro er åpen både før og etter forestillingen.