TENNEVOLL: - Her ser du hvordan graver synker inn og hvor det kjøres utenom med gressklipperne og ved flere gravsteder gror gresset over fordi kommunen i dag ikke bruker kantklippere her. Blomster ved støtter forsvinner dermed i ugress. Det ser ikke pent ut for pårørende som kommer for å besøke sine gravsteder, mener eldrerådets leder, Johan Lyngstad og ser rundt seg på kirkegården på Soløy.

Konturene av innsunkne gravsteder og ugress rundt flere av støttene bærer sitt tydelige budskap på gravlunden. Han viser til at mange ikke bor lengre i Lavangen og kun har mulighet til å kantklippe kanskje bare en gang i året, mens andre kanskje ikke har helse til slikt arbeid. – Jeg har sjøl en kantklipper som det er vanskelig å få strøm til da hovedbryteren ligger inne i kirka og ikke er lett å komme til og flere av gravene ligger for langt unna strømuttak, påpeker han.

Felleskapets oppgave

– Skal de pårørende måtte ta med seg et lass med jord for å fylle igjen der det synker inn? spør han. Bortsett fra de praktiske utfordringene med å stelle gravene, mener eldrerådet at oppgavene bør gjøres av kommunen.

- Eldrerådet ønsker at dette blir en naturlig del av den klippingen som det offentlige ellers har ansvar for, heter det blant annet.

– Andre steder som for eksempel i Narvik forstår jeg det slik at kantklipping og igjenfylling over innsunkne graver er oppgaver som kommunen tar. Slik bør det være her også, mener Lyngstad. I dag tar ikke kommunen sitt ansvar med å stelle kirkegården. Dette er mangel på verdighet for de som er gravlagte her og de pårørende. De som hviler her, har jo levd og virket i bygda og de pårørende bør få et gravsted å besøke som de kan stelle på en rimelig og grei måte, sier Lyngstad.

- Det kan jo være et resursspørsmål for kommunen?

- Jeg tror ikke det er mangel på ressurser; det er mer et spørsmål om å bruke disse på en god og riktig måte. Hvis dette skulle koste så veldig mye, vil en annen måte å gjøre dette på være gjennom et samarbeid med frivillige slik at kirkegården får en oppgradering. Vi sender nå vedtaket i eldrerådet over til kommunen og så får vi se hva som skjer, sier Lyngstad.

Til politikerne

- Hva sier du rådmann Erling Hanssen om eldrerådets vedtak?

- De skal jo ta opp saker for de eldre og registrere at det kommer en sak på dette som vi sjølsagt skal ta på alvor. Dette er en tjeneste som vi i dag ikke utfører og vil koste ressurser. Vi vil da måtte prioritere innafor de rammer vi har i dag. Saken vil måtte tas opp i de politiske fora for en avgjørelse. Det er et spenstig forslag fra Lyngstad om å gjøre noe i samarbeide med frivillige. Her er det også mange forhold som må tas i med omtanke og på en respektfull måte da dette gjelder en spesiell plass som vekker følelse for mange, sier rådmann Erling Hanssen