BARDUFOSS: Aldri før har så mye fisk gått opp laksetrappa i Målselvfossen. 6027 fisker var tallet 21. september. Det er 500 flere enn på samme tid i fjor, ifølge nettstedet maalselva.no, og man regner med at oppgangen vil fortsette en ukes tid til.

Mange forhold

Leder av Sum, samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget, Odd-Helge Utby, mener det er flere faktorer som spille inn i rekordoppgangen.

– Det er litt vanskelig å svare på. Jeg tror årsaken ligger i at vi har forvaltet elva ganske forsiktig med kvoter, begrenset sesonglengde, utsetting av hofisk og oppkjøp av kilenotrettigheter. Det tror jeg er hovedårsaken til oppgangen, sier Utby.

I tillegg peker han på gunstig mattilgang for fisken og litt flaks med overvintringen i elv og sjø.

Mye oppdrettsfisk

Mange av fiskene som har gått opp mener Utby kan være oppdrettslaks.

– De som har sett bildene mener at så mye som 120-130 laks som har gått opp, og som har en annen fasong enn tradisjonell villaks, Hvis det er oppdrettsfisk er det enormt mye. Om dette er laks som har rømt tidligere år er vanskelig å si, sier Utby.

Oppdrettsfisk er noe Sum driver og forsker på.

– Vi har tatt inn all fisk de siste 14 dagene og fem av de 130 laksene vi har tatt opp mener vi er oppdrettslaks på en eller annen måte. Formen er i allefall en litt annen enn villfisk. Fram til midten av oktober skal vi drive kontrollfiske, og vi skal også ha dykkere i elva som skal drive gjennomsøk. Dette vil skje på forskjellige steder i elva. Vi har allerede gjennomsøkt Divielva, og vi skal også ha søk nedenfor fossen, sier Utby.

Utby sier at kontrollfisket de siste 25 årene viser at det blir stadig mer oppdrettslaks.

– Men om det er kjempekritisk for bestanden i elva vet vi ikke ennå. Men hvis det går et par hundre laks opp elva så er ikke det bra. Svaret på hvordan det har vært i år får vi om en måned, sier Utby.

19 kilo

Det har også vært tatt mye stor laks i elva i år. Rekorden er 19 kilo og den ble tatt i kulpen under Målselvfossen. Rekorden ovenfor fossen er 17,1 kilo. I Rostaelva ble det fanget en laks på 16 kilo. Totalt er det fisket rundt 15 tonn laks, sjøørret, sjørøye og brunørret i Målselva i år.