SETERMOEN: Blant 48 søkere til stillingen som administrasjonssjef trakk Walør Fagertun det lengste strået.

Hele tiden i tankene

Hun begynte som rådmann i Bardu kommune i 2009. Før det var hun rådmann i Salangen kommune hvor hun også bor. Hun er utdannet innen statsvitenskap.

– Jeg har jo søkt jobb på Svalbard tidligere også, tilbake i 1995. Og jeg vurderte å søke også for 4–5 år siden, men den gangen passet det ikke å ta med familien dit. Så dette har hele tiden ligget i bakhodet og vært veldig tiltrekkende. Svalbard og Svalbardsamfunnet er jo et spennende område ikke minst faglig med helt spesielle rammer, både nasjonalt og internasjonalt, sier Walør Fagertun til Folkebladet.

Lokal utvikling

– Det er også veldig spennende å kunne være med på lokal utvikling av Svalbard-samfunnet. Jeg er jo statsviter og opptatt av denne type spørsmål. Denne bakgrunnen og erfaringene jeg har som rådmann på fastlandet tror jeg kan bli interessant og spennende. Jeg setter stor pris på at Lokalstyret ønsker meg i jobben, sier hun.

– Jeg er jo glad og ydmyk over at de ser at de kan bruke den kompetansen jeg har opparbeidet over tid. Dette er på mange måter en drøm som blir virkelighet for meg, sier hun.

– Tar du med deg familien?

– Ja, jeg starter å jobbe på nyåret, første februar. Vi har en 10-åring som skal gjøre seg ferdig med skoleåret på Sjøvegan før de kommer etter til høsten. Vi gleder oss alle sammen, sier hun.

– Friluftslivet er vel også en bit av det hele?

– Det er det definitivt. Hele familien liker å være ute. Naturen er en viktig del av våres liv. Ei helg uten å være på tur er bortkasta. Svalbard er jo eksotisk, det er mye natur. Jeg har jo vært der flere ganger. Å få muligheten til å være så tett på alt dette er veldig spennende, svarer Walør Fagertun.

– Jeg har jo stortrives med å være rådmann i Bardu disse årene. Det har vært utrolig givende. Bardu kommune har vært en fantastisk plass å jobbe med fantastiske folk. Og Bardu-samfunnet er et flott og raust samfunn. Det kommer jeg nok til å savne. Men vi har hytta på fjellet og huset i Salangen. Dette er jo ei åremålsstilling på seks år. Så jeg satser på å komme tilbake igjen når jeg er ferdig, sier hun.