LILLEHAMMER: «Hvem er Olympiatoppen? Det er nå 2 år siden jeg selv gikk på en ”sykdomssmell”. Det var et vanlig forkjølelsesvirus, men da jeg trente for hardt både i forkant og etterkant av forkjølelsen gjorde det at jeg ble kronisk forkjølet.»

«Idrettens ME»

Slik starter Facebook-innlegget langrennsløperen Eivind Krane Heimdal skrev søndag ettermiddag. Her henviser han til en ung langrennsutøver fra Oslo som i flere år har slitt med det han beskriver som «Idrettens ME». Hele innlegget til Oslo-junioren kan leses her.

– Jeg kjente meg igjen i veldig mye av det som stod der. Hvor vanskelig det er å komme seg ut av en slik situasjon. Du må lete etter hjelpen selv. Men det er ikke bare å skaffe hjelp og gå til de rette folkene, hvis man ikke vet hva som er galt med deg, sier Krane Heimdal til Folkebladet.

Det var høsten 2014 at han selv gikk på en ”sykdomssmell”.

«Med flere uker uten trening ble jeg stresset og hvilepulsen doblet seg. Uker ble så til måneder og etterhvert kom muskelspenningene som førte til søvnproblemer og gjorde meg avhengig av sovetabeletter. Desto lenger tid det gikk uten at jeg fikk trent desto mer stresset og dårligere ble jeg. Jeg ble helt utmattet etter min daglige 20 minutters spasertur og fikk det som i artikkelen under blir beskrevet som ”idrettens ME”.», skriver han på Facebook.

Idrettspsykolog

Det gikk sju måneder før Krane Heimdal så smått kunne begynne å trene igjen.

«Da jeg startet opptreningen tålte kroppen lite og selv om jeg trente mindre enn jeg før hadde gjort ble det for mye. Jeg fikk en ny kronisk forkjølelse, deretter kom alle plagene jeg før hadde hatt tilbake.»

Nå fikk han imidlertid den hjelpen han trengte fra en privat lege og tidligere langrennsløper som selv hadde opplevd noe lignende.

«Bare følelsen av at noen ville hjelpe meg ga meg en trygghet og gjorde meg mer avslappet. Han sa jeg måtte lære meg å bli kvitt stress og bekymringer som sugde energien ut av meg, for at kroppen skulle fungere.»

– Hadde noen sagt til meg at jeg burde gått til psykolog hadde jeg blitt fornærmet. Det var faktisk søsteren min som nevnte det om psykolog. Ingen andre hadde sagt det da. Jeg tenkte jo at hun ikke trodde på at jeg hadde smerter i muskulaturen. Men det er rett og slett på grunn av tankene dine og stress som gjør at man får de smertene. For å fjerne smertene må du fjerne stresset, sier Krane Heimdal.

Tilfeldigvis leste 22-åringen en artikkel skrevet av idrettspsykolog Britt Tajet Foxell, som jobber for Olympiatoppen sentralt.

– Hun forklarte hva som skjer i hjernen hos idrettsutøvere når de blir skadet eller syk. Det er en stor psykisk belastning. Hvis man ikke får hjelp da kan det gå galt. Hun skrev i artikkelen at de løperne blir tatt tak i tidlig, de vet ofte ikke at de trengte psykologhjelp. Det var ikke i mine tanker at jeg trengte psykologhjelp.

Fri for plager

Krane Heimdal har hatt flere turer til Oslo for å få hjelp fra idrettspsykolog. Nå, nesten to år etter at problemene startet, føler han seg i godt slag.

– Nå har jeg det veldig bra. Jeg trener hver dag og satser på ski. Jeg har ingen av de plagene som jeg har hatt før. Det er et helt annet liv.

«Hadde jeg skjønt tidligere at det var dette som var løsningen hadde jeg selvsagt gjort det før. Men fordi jeg fra starten av ikke ante hva som måtte til og heller ingen i apparatet rundt meg gjorde noe, gikk det halvannet år før jeg fikk den hjelpen jeg trengte.», skriver han i Facebook-innlegget.

Krane Heimdal er kritisk til den manglende hjelpen han har fått fra Team Nord-Norge og Olympiatoppen Nord-Norge. Etter forrige sesong fikk han ikke fortsette i Team Nord-Norge og kjører i 2016/2017-sesongen sitt eget løp i skisatsingen.

– Dette kommer til å skje med andre utøvere også. Jeg unner ingen å gjennom noe sånt. Jeg håper det tas tak.

Ingen avtale

Avdelingsleder i Olympiatoppen Nord-Norge, Trine Lise Andersen, kommenterer først og fremst at Olympiatoppen aldri har hatt noen avtale med Team Veidekke Nord-Norge mens Krane Heimdal var utøver i teamet.

– Det som er fakta sett fra Olympiatoppen sin side er at Team Veidekke ikke har hatt noen samarbeidsavtale med Olympiatoppen Nord-Norge, sier Andersen til Folkebladet.

Hun mener derfor at det blir feil av Krane Heimdal å skyte på Olympiatoppen. Fra og med i høst er imidlertid et samarbeid på plass mellom Nord-Norges beste skiløpere og Olympiatoppen.

– Det har vi etterspurt. Det er nå på plass med et nytt trenerteam, sier Andersen.

Hun er klar på at Olympiatoppen definitivt har den nødvendige kompetansen Krane Heimdal etterspør, men at dette krever en samarbeidsavtale som ivaretar og sikrer tverrfaglighet. En avtale som altså er kommet på plass nå i høst.

– Nettopp det Eivind har savnet. Det er trist og unødvendig at en utøver på så høyt nivå skal måtte ordne opp i dette selv, mener Andersen.

– Burde fått hjelp tidligere

Ulf Morten Aune sitter i styret i styringsgruppa for Team Nord-Norge. Han sier det er beklagelig at det har tatt så lang tid for Krane Heimdal å få hjelp.

BEKLAGELIG Ulf Morten Aune sier det er beklagelig at det har tatt så lang tid for Krane Heimdal å få hjelp, men at det blir feil å skyte på Olympiatoppen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er noe vi må ta inn over oss. Men det blir feil å skyte på Olympiatoppen. På det tidspunktet han var utøver i Team Nord-Norge var det ikke noe etablert samarbeid, sier Aune.

– Det som er hevet under enhver tvil er at Eivind burde fått hjelp tidligere. Men Olympiatoppen kan ikke ta på seg skylden.

– Bør idretten bli flinkere til å fange opp signaler fra unge utøvere som sliter med sykdom?

– Definitivt. Vi er mye bedre på fungerende utøvere enn ikke-fungerende utøvere. Der har vi mye å hente fortsatt. Noen ganger er vi avhengig av å få hjelp utenfra, som for eksempel Olympiatoppen. Det er det dette samarbeidet skal gjøre, spille på ressursene som ligger hos dem. Det handler om at utøvere og ledere, trenere og et medisinsk apparat skal fange dette opp og ikke minst sette i verk tiltak. Det vil være dumt å si noe annet enn at det ikke kan gjøres bedre.