FINNSNES: Det forteller leder i barnehagens samarbeidsutvalg, Lise Hay, som stiller seg undrene til hvorfor politikerne ønsker å legge ned en barnehage som er såpass populær med lange ventelister.

- Vi er en by i vekst og de folkevalgte skal legge til rette for full barnehagedekning. Hva gjør man om fem år hvis det er behov for utvidelse? Det er ikke urimelig å tenke at det vil bli langt dyrere å bygge en helt ny barnehage, enn å flikke på de/den vi har i dag, sier hun.

Frykter nedleggelse: - Det er synd på barna Nina Bakketun hadde håpet på å slippe unna enda en runde med nedleggingsplaner. Nå står hun og resten av barnehagen midt opp i det. - Ulønnet permisjon

Mandag kveld blir det holdt et møte for å informere foreldrene hva som skjer.

- Virksomhetsleder kommer for å dele informasjon, og vi foreldre skal legge en plan for hvordan vi videre skal jobbe for å beholde tilbudet, sier Hay.

Nye regler sørger i dag for at barn som er født i september og oktober også har rett til plass i hovedopptaket.

- På bakgrunn av rådmannens opplysninger er det i dag 34 ledige småbarnsplasser. Dersom Berglia legges ned, og med det 22 småbarnsplasser, vil det gjenstå 12 småbarnsplasser i kommunen. Hvor lang tid vil det ta før alle plassene er fylt opp og resten av foreldrene må ta ut ulønnet permisjon for å ha tilsyn med sine barn fram til de har krav på plass til høsten?, spør hun.

Reddet barnehagen i første omgang — vedtok å legge ned en annen Rådmannens innstilling var å legge ned Øvre Hamna barnehage for å spare én million kroner. Det fant ikke politikerne seg i. Nå er en annen barnehage vedtatt nedlagt. Hastesak

Hay mener samarbeidsutvalget, foreldrene og barnehagen er nødt til å opplyse politikerne godt nok om konsekvensen av en nedleggelse.

- Det er ei utfordring, siden dette nettopp har kommet opp og de aller fleste politikere har nok ikke hatt god nok tid til å sette seg inn i konsekvensene av en nedleggelse.

- Saken var i utgangspunktet ment å komme opp i kommunestyret om to måneder, men politikerne ønsker å behandle den førstkommende torsdag, sier Hay.

Det bekrefter også leder for oppvekst og kultur, Bjørn-Richard Pedersen (Sp) overfor Folkebladet.

- Dette betyr at resten av politikerne har én uke på seg til å sette seg inn i saka

Med tanke på det hastverket de hadde da Fagernes skole ble nedlagt og da Finnsnes og Silsand ungdomsskole ble slått sammen, bør de tenke seg nøye om, slår Hay fast.

- Hva har endret seg?

I november 2013 la rådmannen fram en innstilling til kommunestyret hvor det ble konkludert med at det ikke var økonomisk gevinst å selge eller privatisere Berglia og Øvre-Hamna.

I saksfremlegget opplyste rådmannen at disse to barnehagene hadde 80 barnehageplasser til sammen.

- Rådmannen la også til grunn at kommunen trenger disse 80 plassene for å innfri krav om barnehageplass til alle som har rettighet på Finnsnes/Silsand. Hva har endret seg? Befolkningstallet har økt og rettigheten er økt til å omfatte barn som er født til og med 31. oktober. Hvorfor er det plutselig ikke behov for de 44 barnehageplassene i Berglia barnehage?, spør hun.

Engasjement

- Hvordan har tilbakemeldingene fra foreldrene vært?

- Dette er noe man ikke ønsker. Mange foreldre har valgt Berglia barnehage på grunn av pedagogikken, pluss at det er en liten barnehage med et fantastisk uteområde og en ideologi man skal lete lenge etter, svarer hun.

Fredag ble det opprettet en gruppe på Facebook under navnet «Sikre god barnehagedekning i Lenvik». Den har nå godt over 1.700 medlemmer

- Det er et stort engasjement for å beholde Berglia, men dette gjelder ikke bare oss, men barnehagetilbudet generelt i hele kommunen. Det er kanskje spesielt viktig for de som venter barn og vil trenge et barnehagetilbud før de har lovfestet plass, svarer Hay avslutningsvis.

Lise Hay, leder av samarbeidsutvalget i Berglia barnehage, mener politikerne bør tenke seg nøye om. Foto: Maria Holm Simonsen