SJØVEGAN: Samarbeidet mellom Stockholms Universitet (DSV/Kista) og Kunnskapstrening IT, skal sette nye standarder for hvordan digitale talenter i Norden kan dra nytte av ledende akademiske miljø.

Starter i høst

Samarbeidet som er helt unikt har vært i støpeskjeen lenge. Det planlegges nå fire nye prototyper av Kunnskapstrening IT. En av de første blir Digital Freelancer som starter i høst.

– Vi ser en voldsom vekst i spillutvikling som bransje. Bare i Sverige omsetter bransjen for over 12 milliarder årlig. Omsetningen globalt passerer snart 100 milliarder dollar. Og vi ser at games ikke bare handler å dekke folks fritidssysler, for flere deler av samfunnet blir mer gamifisert. Dette er en trend vi ser innenfor helse, skole og velferd. Behovet for kvalifisert arbeidskraft til denne utviklingen er enorm. Samtidig ser vi at mange ungdommer som har tatt utradisjonelle valg i livet, har et digitale forsprang. De kan kvalifiseres på nye og utradisjonelle måter og bli en ressurs for næringsliv og samfunn. Det er her Kunnskapstrening IT og Stockholms Universitet ønsker å bidra fremover, sier daglig leder for Studiesenteret.no, Lars Utstøl.

Uansett bosted

Målet med samarbeidet er å utvikle nye plattformer for kunnskapsutvikling innen spilldesign, med et spesielt fokus på å nå ut i hele samfunnet.

– Det er utrolig interessant å nå ut med dataspillutvikling til unge talenter på ett bredere plan. Samarbeidet med Kunnskapstrening IT og Stockholms universitet muliggjør samarbeide med uten grenser der ingen forkunnskaper kreves og der digitalt skapende blir lett tilgjengelig for ungdommene. Det interessante er at alle skal få skape spill, uansett bosted eller bakgrunn, sier David Söderström, leder av programmet for dataspillutvikling ved Stockholms Universitet.

– Alt å vinne

Söderström mener at universitetet har alt å vinne på å jobbe tettere sammen med næringslivet og lokalsamfunn i hele Norden.

– Vi ser at måten man arbeider på i fremtiden, veldig mye handler om å jobbe i nettverk der talenter, eksperter og bedrifter samarbeider uten noen form for geografiske grenser. Dette er noe vi må forberede oss på og derfor vil vi utvikle modeller for hvordan vi som universitet kan tappe inn på disse nye innovasjons- og utviklingsnettverkene, sier han.

Store planer

I første omgang vil samarbeidet bety at fagressursene ved universitetet inngår i treningen av unge talenter i Kunnskapstrening IT.

– Vi vil være til stede der talentene utvikler seg. I en tidlig fase ønsker vi også å se hvordan vi kan koble studentaktiviteter her på campus med aktivitetene i Kunnskapstrening IT. Vi ser definitivt et potensial her, sier Söderström.

Ny modell

– I oktober vil vi også slippe prototypen på en helt ny modell for hvordan universitetet kan samhandle med lokale it-bedrifter, lokalsamfunn og talenter. Denne modellen vil legge grunnlaget for en mer storstilt rekruttering til fagfeltet og da med et særlig fokus på alle de latente talentene som finnes i samfunnet, sier Utstøl.

Nylig fikk Studiesenteret.no 1,8 millioner kroner fra Troms fylkeskommune til å videreutvikle Kunnskapstrening IT.