SENJAHOPEN: Det nye produksjonsbygget til Nergård, som skal huse flere tonn ferskfisk, begynner å bli klart. Nå gjenstår bare innredning og produksjonsutstyr , og ikke minst å fylle de nye arbeidsplassene som kommer til, som kan bety mye for lokalsamfunnet.

Folkebladet-TV: Nybygg helt utleid

– Vi ser at ferskfisk er svært populært nå. Spesielt fersk torsk og skrei står sterkt i markedet. Med de nye lokalene som legger tilrette for dette, vil dette resultere i kanskje 20 nye arbeidsplasser. Vi håper å kunne satse på lokal arbeidskraft, men det vi ikke greier å få inn av lokale som vil arbeide, må vi finne utenfra. Vi jobber nå med å besette stillingene, sier Oddgeir Simonsen, produksjonssjef på Nergård Senja.

Stor invistering

Ferskfisken skal sendes til Europa, til Frankrike, Spania og Danmark. Bygget er svært viktig for Nergård ettersom kravene til produksjon har blitt strengere.

– Vi må følge med i tiden, derfor er dette produksjonslokalet svært viktig for oss. Vi bygger for å ivareta krav for slusing, og diverse krav fra mattilsynet. Så ønsket vi å utvide med ferskfiskpakking i større grad enn den fisken som kommer over kaia. Ferskfisken er egentlig hovedgrunnen til at vi gjør dette, sier Simonsen.

Bygget er på 1.000 kvadratmeter, og med de eksisterende 35.000 kvadratmeter Nergård har fra før, blir dette et stort tillegg i deres lokaler. I tillegg til pakkeavdeling for ferskfisk, vil det inneholde kjølerom samt sluser og garderober. I andre etasje har de fått garderober og en kantine for de ansatte, og velferdsrom for fiskere. Bygningsarbeidet startet i fjor, og er planlagt ferdig i desember for å starte samtidig som de nye kvotene trer i kraft, 1. januar 2017.

– Investeringa beløper seg til 17 millioner kroner. At vi gjør denne investeringa er et uttrykk for at vi har tro på framtida. Med det nye anlegget vil vi få kapasitet til å pakke og ise 150-200 tonn ferskfisk for dag. Det vil være mer enn en fordobling av kapasiteten fra i dag, sa daglig leder Henning Grande under oppstarten av bygget i november i fjor.

Bekymring

Den nye produksjonen skaper også en bekymring for fiskerianlegget, med tanke på hvordan fisken fraktes ut fra lokaliteten. Årsaken er at de allerede utsatte vinterveiene på yttersiden av Senja, vil få mer tungtransport på veiene.

– Dette er noe vi har påpekt hele tiden. Standarden på veiene og tunellene er et problem for oss. Dette vil bare øke og eskalere nå med flere trailere som kommer til. Vi ønsker å øke fra to til fem-seks biler i døgnet ut fra våre produksjonslokaler, sier Simonsen.

Lokalene er derimot klar til en eventuell ekspandering av ferskfiskproduksjon i fremtiden.

– Det er helt klart en mulighet for ekspandering i fremtiden hvis etterspørsel på ferskfisk vise seg å slå an. Jeg vet ikke om vi bygningsmessig trenger å utvide, men i alle fall på produksjonsutstyret kan man øke. Vi gleder oss til å ta i bruk nybygget, helt klart, avslutter Simonsen

Lokalet: 1.000 kvadratmeter skal romme ferskfiskproduksjonen. Foto: Carina Hansen
Invistering: Daglig leder Henning Grande i Nergård Senja, påpekte i november i fjor, at denne investeringa er et uttrykk for at de har tro på framtida. Foto: Vidar Bjørkli Foto: Vidar Bjørkli