GRYLLEFJORD: Samtidig som arbeidet med intensjonsavtalen mellom Lenvik og Tranøy fortsetter, vurderer de to kommunene ytterst på Senja sine alternativer.

– Vi har luftet litt at Berg og Torsken kanskje burde sette seg ned å ta seg en prat om hvordan vi ser på fremtiden for oss to som nå sitter igjen, sier ordfører i Berg, Roar Åge Jakobsen.

– Det var ingen diskusjon rundt navnet Etter kommunestyremøtet i Tranøy tirsdag kom det frem at en storkommune etter sammenslåingen kan få navnet Senja kommune. – Feil fokus, mener ordføreren. Ingen begeistring

Jakobsen mener at det vil bli en gradvis sentralisering ved å gå inn med Lenvik, og at de har fått gode signaler fra det som er utkant-Lenvik i dag på at de føler seg tilsidesatt til fordel for sentralisering på Finnsnes.

– Det har lett for at alt blir sentralisert dit. Ikke bare kommunesenteret, men også andre ting som kan følge med i ettertid. Hvis vi klarer å bevare det på yttersia, så vil vi jo helst det, forteller han.

Ifølge Berg-ordføreren skaper det også lite jubel blant innbyggerne at en eventuell ny kommune bestående av Tranøy og Lenvik skal ta navnet Senja.

– Navnet skaper ingen begeistring i Berg.

Det frister ikke dere til å kaste dere på da?

– Nei, det gjør ikke det i første omgang. Absolutt ikke. Det blir helt feil å kalle det Senja når det er Lenvik og Tranøy, og det gir folket her ute på yttersia klart uttrykk for. Jeg vil ikke referere hva alle synes, men det skaper virkelig harme, sier Jakobsen.

«Fylkesmannens klare beskjed til Midt-Troms» Holder døra åpen

Onsdag var Torsken kommune i møte med Fylkesmannen i Troms. Der fikk kommunen den samme informasjonen som Regionrådet fikk tidligere i september. Fylkesmannen vil i sin anbefaling til Stortinget foreslå at alle Senja-kommunene slår seg sammen. I Torsken skal de nå drøfte saken videre, men holder alle dører åpne.

– Vi har kommet et steg videre og Fylkesmannen har sagt sitt. Så vi må følge det opp og behandle det politisk, men vi er åpne for alle løsninger. Det handler først og fremst om å bevare og ha gode strukturer innad i egen kommune, forteller Fred Ove Flakstad, ordfører i Torsken.

Ny kommune skal hete Senja En ny sammenslått kommune av Tranøy og Lenvik skal hete Senja kommune. Arbeidsplasser

Flakstad sier de ikke har hatt konkrete samtaler med Berg om en mulig sammenslåing.

– Er det viktig å bevare et kommunesenter på yttersia?

– Ja, det er klart at det er ganske få kompetansearbeidsplasser i kommunen, og de er viktig å bevare. Det er viktig for både bosetting og de som bor her å ha de arbeidsplassene man har i dag. Vi og Berg er to kommuner der veldig mye er fiskeribasert. Vi har ingen statlige arbeidsplasser, kanskje med unntak av en stilling på Nav. Noen kommuner har Forsvaret, noen har universitet, lensmannskontor eller hva det måtte være. Det har ikke vi i vår kommune. Så de kompetansearbeidsplassene som er knyttet til kommunal tjenesteyting er det klart at vi selvfølgelig ønsker å bevare mest mulig, sier Flakstad.