FINNSNES: I retten forklarte 22-åringen, som er fra innlandet, at han en kveld i sommer hadde vært ute og drukket øl med noen venner. Vitner har i retten forklart at de plukket mannen, som var synlig beruset, opp og kjørte ham hjem.

22-åringen selv opplyste at han ikke husket hvem som hadde hentet ham, men at han i ettertid har blitt fortalt hvem det var.

«Etter at han kom hjem sovnet han på sofaen med alle klærne på. Det neste han husker er at han blir vekket av politiet», heter det i dommen fra Senja tingrett.

Dro kjensel

Vitnene som kjørte mannen hjem, har i retten forklart at de på retur tok igjen en rød bil, etter at de hadde plukket opp en annen kompis. Dette var om lag 15 minutter etter at nå domfelte ble sluppet av hjemme.

«Bilen vinglet og hadde til tider høy hastighet», påpekes det i dommen.

Vitnene dro kjensel på sjåføren. I retten ble det forklart at de på et punkt sto front mot front med bilen, og klart kunne se at det var 22-åringen som var fører. Det ble også da observert gress i grillen på bilen.

Vitnene fulgte etter og ringte politiet. Kjøreturen var på nærmere to mil på E6 og i sentrumsnære områder.

Lå og sov

Politiet, som rykket ut til mannens adresse, har forklart at bilen sto parkert i innkjørselen - men at panseret forsatt var varmt. Det ble også da observert gress i grillen på bilen.

-Tiltalte lå og sov på sofaen og var tydelig beruset. Det ble tatt blåsetest som påviste promille og blodprøveresultat fra legevakta viser at 22-åringen hadde en promille på 1,65.

Da han kom hjem fra legevakta, kunne han ikke finne bilnøkkelen, som vanligvis ligger mellom midtkonsollen. Etter litt leting fant han den på venstre forhjul.

«Han vet ikke hvem som har kjørt bilen den kvelden, men han mente den var utenfor huset da han kom hjem», heter det i dommen.

På bakgrunn av disse opplysningene finner retten det bevist under enhver rimelig tvil at mannen kjørte bil under påvirkning av alkohol.

I retten forklarte 22-åringen, som tidligere er ustraffet, at han ikke husker noe etter at han sovnet på sofaen.

Fengsel

I retten påpekte mannen at han er avhengig av førerkort og at han blant annet trenger det for å kjøre barnet i barnehagen og samboeren på jobb.

Retten på sin side mener at hensynet til trafikksikkerhet og likebehandling må veie tyngst.

Mannen er nå dømt til en straff av fengsel i 24 dager, samt et bot på 10.000 kroner.

22-åringen taper også førerretten for en periode på to år og må avlegge fullstendig ny førerprøve.