SJØVEGAN: Arbeiderpartiet sentralt har lenge holdt igjen hvilke verktøy de er villige til å ta i bruk rundt kommunereformen.

Erklærer dø reform

Budskapet fra Gahr Støre kom fram under partiets landsstyremøte onsdag. Til Klassekampen sier Støre at han erklærer den blåblå kommunereformen for død om Ap vinner valget i 2017.

– Sanner, din reform er over med dine dager. Vi skal definere vår egen, uttalte Støre blant annet.

Utspillet har ført til forvirring i Høyre og Fremskrittspartiet i forhold til hva Gahr Støre vil gjøre med kommunestrukturen dersom han blir statsminister.

– Det virker, for å si det litt forsiktig, som svært størsk, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Klassekampen.

– Mislykka reform

Bardu kommune er en av mange kommuner som har valgt å gå videre som egen kommune.

– Jeg er godt fornøyd med at Ap sier nei til tvangsammenslåinger, men det er ikke overraskende, sier Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp).

– Mener du nå at kommunereformen er mislykka?

– Ja, dette er en mislykka reform fra regjeringen. For oss er denne reformen over. Vi kommer ikke til å bruke mer tid på den. Det er et avslutta kapittel. Vi har tidlig spurt om hva denne reformen har kostet. Det er interessant i forhold til det totale regnskapet, hva fylkesmennene og alle kommunene har brukt på denne reformen, sier Heimdal.

– Vi er ikke imot kommunesammenslåing. Men det må i tilfelle skje på innbyggernes premisser, sier han.

Dyrøy-ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) går ikke så langt at hun kaller det en mislykka reform.

– Som ordfører har jeg jo venta på dette utspillet fra Ap sentralt. Jeg oppfatter det som et signal om at Ap-ledelsen har tillit til oss, at de mener kommunene har et godt lederskap. Regjeringen kunne også valgt å lytte til kommunene og befolkningen. Da kunne de kanskje fått et annet resultat, sier hun.

– Jeg vil ikke si at reformen er mislykka fordi denne prosessen har bidratt til gode drøftinger og gode samhandlinger i Midt- Troms, fortsetter hun.

Ressurskrevende

– Det kan komme mye godt samarbeid ut av dette fremover. Men om målet var færre kommuner på kort tid har en fått lite ut av reformen, sier Alvig Espenes.

– Arbeidet rundt reformen har jo vært enormt ressurskrevende. Jeg er spent på det endelige regnskapet rundt reformarbeidet. Tenk om vi heller kunne brukt disse ressursene på næringsutviklingsarbeid i kommunene. Det kunne gitt store resultater, sier hun.

– Mange er redde for å miste jobbene sine

Folkebladet spurte høyrepolitiker Per Jensen i Dyrøy om kommunereformen er mislykka.

– Ikke holdbart

– Om reformen er mislykka eller ikke skal ikke jeg uttale meg om. Reformen er jo ikke gjennomført så langt, det er jo demokratiet som får lov til å uttale seg. Og det er klart at mange sitter og er redd for å miste jobbene sine. Generelt vil jeg si at en ordfører og en administrasjon til 1.000 mennesker er ikke holdbart. Vi ser hva som har skjedd med ligningskontorene, bankene, post og andre ting. Og det samme skjer med bedriftene også. Det er faktisk stordriftsfordeler som gjør oss konkurransedyktige. Da må også det offentlige klare å følge med. I en bedrift er det snakk om å klare å være med, ikke bare tenke på jobbene, sier Jensen.

Lite handlingsrom

– Det bekymrer deg at Dyrøy går videre alene?

– Ja, fordi handlingsrommet er ikke der. Alt går jo til lønninger, ikke til å bygge opp samfunnet. Det er jo dette som er problemet sett fra Høyre. Men så lenge folk som er redd for å miste jobbene sine har stor innflytelse så blir det sånn. Jeg synes faktisk at politikerne bør være så ærlig at de innser hva de holder på å jobbe med, sier Jensen.

Industrien sliter

– Hvis vi ser på overskuddet på handelsbalansen er vi nødt til å ta tøffe grep for å få balanse igjen. Oljenæringa er ikke ferdig med nedbemanninga. Og vi ser at annen industri begynner å slite også. I vår bransje er det blodrødt. I går gikk en bedrift konkurs på Østlandet. Den forrige gikk konkurs for et par måneder siden. Det er tøffe tak. Det er ikke bare å sitte i det offentlige å tro at pengene kommer inn, det er ikke sånn lengre, sier Jensen.

bekymra: Per Jensen (H) sier det ikke er holdbart med en ordførere og en administrasjon til 1000 mennesker. Foto: Morten Dokka Foto: Morten Dokka