FNNSNES: Øvre Hamna og Berglia barnehage ble satt under lupen da rådmannen skulle finne en måte å spare penger på.

PROTESTERTE Anniken Gjendahl og Christine Berntsen har begge barn i barnehagen, og protesterte mot nedleggingsplanene. Foto: Amund Hansen

Begge barnehagene har ifølge saksfremlegget, som var oppe til politisk behandling torsdag ettermiddag, store behov for oppgraderinger.

«Begge barnehagene har behov for innvendig flate-renovering, lyddempende tiltak, nye kjøkkeninnredninger, nye vinduer og ytterdører, diverse ombygging og utvendig oppgradering», påpekes det.

Ved Øvre Hamna barnehage er det videre behov for isolering av alle gulv, mens det i Berglia barnehage er nødvendig med renovering av taket.

Fra og med neste år

I forrige uke gikk foreldrene tilknytta Øvre Hamna barnehage sterkt ut og protesterte mot en eventuell nedleggelse;

- Vi har valgt denne barnehagen fordi den er så liten og trygg som den er og foreldrene her ønsker ikke å ha barna sine i en større barnehage, fortalte Anniken Gjendahl, som sitter i Samarbeidsutvalget og selv har barn i barnehagen.

Utvalg for oppvekst og kultur vedtok torsdag å heller legge ned Berglia barnehage. Det ble vedtatt med fire mot tre stemmer (Sp, Frp, H og Krf).

Vedtaket vil nå bli lagt fram for kommunestyret.

Kostnader

Kostnadene ved renovering av Øvre Hamna barnehage var anslått til 5. 370. 000 kroner, mens det for Berglia barnehage var anslått å koste 4. 680. 000. I tillegg var det ønskelig med tilbygg til en sum av kr. 2.000.000 ved Berglia barnehage.

Rådmannens begrunnelse for nedleggelse av Øvre Hamna barnehage, var blant annet at omsorgssenteret i dag ikke har ledige tomtearealer for framtidig utbygging ved økte behov.

«Ut fra de vurderinger som er gjort er det etter rådmannens syn mest strategisk å avvikle barnehagedriften i Øvre Hamna barnehage. Det gir rom for framtidig utvikling av området rundt DMS og Omsorgssenteret», står det i saksfremlegget.

- IKKE LETT Utvalgsleder Bjørn-Richard Pedersen (Sp). Foto: Maria Holm Simonsen

- Kun av økonomiske hensyn

FINNSNES: - Dette var ikke noe vi gjorde med letthet.

Det sier utvalgsleder Bjørn-Richard Pedersen (Sp) til Folkebladet.

- Vi hadde en lang diskusjon på nærmere en time der det blant annet ble fremhevet at vi kun gjør dette av økonomiske hensyn, legger han til.

Posisjonen tenker at Berglia barnehage ligger på en mer attraktiv tomt på det åpne markedet.

Han påpeker videre at barnehagen også kan bli langt dyrere å renovere, enn det som er stipulert fra rådmannens side.

- Hva med framtidige utbygginger av DMS?

- Etter vårt syn er det andre alternativer til det når den tid kommer, svarer han.

- Like bra

Men ingenting er jo avgjort - saken skal jo til kommunestyret?

- Ja, men uten å forskuttere noe sitter de samme partiene i posisjon i kommunestyret, som i utvalg for oppvekst og kultur, svarer han.

Pedersen er uansett klar på at barna skal få et like bra barnehagetilbud i fortsettelsen.

- Det er i så måte viktig at vi kommer igang med avviklinga så tidlig som mulig, slik at barna blir tilvent og at de ansatte får muligheten til å bli omplassert på en smidig og fin måte, sier han avslutningsvis.

UHELDIG: Kay Erling Ludvigsen (Ap) mener vedtaket er uheldig. Foto: Amund Hansen

- Uheldig

Kay-Erling Ludviksen (Ap) mener vedtaket er uheldig.

- Vi skal kjempe for Berglia barnehage, sier han.

- Vi har hele tiden argumentert for viktigheten av å opprettholde kapasiteten og verne om de gode, trygge, og kommunale barnehagene. Berglia, så vel som Øvre Hamna er nettopp det, sier han.

For Ap-politikeren har ikke saken forandret seg, bare navnet på barnehagen.

- Dette er ikke et samfunnsrettet vedtak. Vi skal fortsette å kjempe og ingenting er avgjort, siden saken skal opp i kommunestyret, sier han.

- Men posisjonen siter jo også der?

- Ja, men det kan være at det er andre medlemmer i de ulike partigruppene som har noe å si i kommunestyret. Vi har ikke gitt opp, svarer han.

ØKONOMISK Janne Helen Fyhn (Krf) sier vedtaket er økonomisk begrunnet. Foto: Tonje Jacobsen

Økonomi

Krf-politiker Janne Fyhn stemte for nedleggelsen av Berglia Barnehage. Hun sier at hun ikke tenkte politikk, men rein økonomi.

- Hadde det vært mulig, ville vi beholdt begge barnehagene. Det er nok samtlige partier enige om, sier hun.