TRANØY: - Det står jeg fast ved, sier han til Folkebladet.

Johnsen er leder av utvalg for plan, næring og drift (PND) i kommunen. Før utvalgsmøtet onsdag denne uka etterlyste han to saker som ikke hadde fått plass på lista.

Den ene, en sak som spenner seg tilbake til februar i år, da utvalget vedtok at det måtte utarbeides en forskrift for spredning av husdyrgjødsel.

I vedtaket var det også satt en tidsfrist for når tid forskriften skulle være ferdig saksbehandlet, slik at denne kunne vedtas i kommunestyremøtet i juni i år.

- I stedet for å gjennomføre vedtaket, sendte rådmann Alf Rørbakk et brev til ordfører Jan Fredrik Jenssen, der han uttrykte at han var uenig i vedtaket som var fattet i PND. I tillegg ba rådmannen ordføreren om ta opp saken for å få omgjort vedtaket i PND. Rådmannen tok ikke kontakt med meg, hevder Johnsen.

- I et halvt år har administrasjonen i Tranøy kommune boikottet denne saken. Vi gjorde et politisk vedtak i februar, men saken har ikke vært oppe til politisk behandling etter det. Det til tross for at vi også hadde utarbeidet et forslag til forskrift til møtet i februar, legger han til.

- Må få følger

Saken var, ifølge Johnsen, forventet å komme på kommunestyremøtet i juni, noe den ikke gjorde.

Derfor inviterte han rådmann Rørbakk og ordfører Jenssen til et møte for å få ryddet opp.

- Jeg var tydelig på at jeg ikke kan akseptere at administrasjonen, med rådmannen i spissen, ikke følger opp politiske vedtak. Vedtak kan ikke boikottes av de som overhode ikke har noe med dette å gjøre, sier han.

Tiden gikk og Johnsen så for seg at saken i alle fall måtte dukke opp på septembermøtet, siden han, ifølge ham selv, ba om dette før møteinnkallingen ble sendt ut.

Saken havnet ikke på sakslista.

- Derfor sendte jeg en e-post til kommunen og påpekte at dette måtte få følger. Dersom administrasjonen fortsetter å boikotte politiske vedtak - og samtidig være illojale overfor politikerne, er det kun oppsigelse som gjelder, legger han til.

Mistillit

- Hva skjer videre med saken?

- Saken kommer vel på neste møte som er i oktober. Hvis ikke vil jeg naturligvis framsette mistillit overfor rådmannen i kommunestyret. Det er ikke noe annet å gjøre. Vi kan ikke ha det slik at administrasjonen gjør hva de vil, svarer han.

- Men er det som arbeidsgiver greit å true rådmannen med oppsigelse i en offentlig e-post?

- Hvis han ikke gjør jobben sin, må det få følger. Når jeg sier rådmannen, innbefatter dette også de som saksbehandler på vegne av rådmannen, svarer han avslutningsvis.

Ingen kommentar

Rådmann i Tranøy kommune, Alf Rørbakk har ingen kommentarer til oppsigelsetrusselen.

- Hvorfor har ikke saken havnet på sakslista?

- Det har noe med kapasiteten vår å gjøre. Vi har ikke hatt muligheter til å ferdigstille den før møtet som var på onsdag. Nå er den imidlertid klar og vil bli satt på lista til møtet i oktober, svarer Rørbakk.

- Den er klar nå, men den var ikke klar på onsdag?

- Det manglet litt på den for å få den med på møtet, svarer han.

Knut Johnsen mener du/din stab har sabotert for denne saka. Har dere det?

- Det får bli hans påstand. Jeg er ikke enig i det, svarer rådmannen.

- Hva tenker du om trusselen fra Johnsen?

- Ingen kommentar.

Trenger opplæring

Ordfører i Tranøy kommune, Jan Fredrik Jenssen, var ikke tilstede på møtet tidligere i uka og henviser til varaordfører Birgit Andreassen.

Birgit Andreassen svarer dette på spørsmål om det er et sunt politisk miljø i Tranøy:

- Det er som i alle politiske miljøer motsetninger i Tranøy kommune. Man er uenige om saker, men man kommer fram til vedtak. Det er ikke der problemet ligger, sier hun uten ønske om å utdype mer.

- Er du enig i at ordføreren har en jobb å gjøre med å rydde opp i rolleforståelse og politisk praksis?

- Ja, jeg opplever at noen utøver en praksis som ikke er etter regelverket. Man opererer ikke slik som Knut Johnsen gjør her og jeg tar avstand til truslene han kommer med, svarer Andreassen.

Varaordføreren mener at det for noen synes å være problematisk å skjønne hva slags roller man innehar som politikere.

- Det er tydelig at vi kanskje trenger en opplæring på politikerrollen, sier hun avslutningsvis.

Alf Rørbakk rådmann i Tranøy kommune. Foto: Fredrik Kampevoll
Varaordfører i Tranøy, Birgit Andreassen. Foto: Petter Egge