FINNSNES: I ti år har Arbeidstilsynets regionkontor for Nord-Norge vært lokalisert på Finnsnes. En fersk rapport utarbeidet av konsulentfirmaet Agenda Kaupang stiller spørsmål om situasjonen bør være den samme i fortsettelsen.

” Lokaliseringen av regionkontorfunksjonene i de ulike regionene oppleves stort sett som hensiktsmessig, med unntak av Nord-Norge, der en bør vurdere å lokalisere regionfunksjonen til Tromsø av praktiske årsaker knyttet til transport og forholdet til samarbeidspartnere”, heter det i den rapporten.

I denne, som tar for seg fordelene og ulempene ved dagens region- og tilsynskontorstruktur i hele Arbeidstilsynet, er det kun kun regionkontoret på Finnsnes som konkret er foreslått flyttet.

Sett i kortene

Foranledninga til dagens rapport er en annen rapport fra 2015 utarbeida av samme konsulentselskap. I fjor så nemlig Agenda Kaupang nærmere på hvilke effekter man så etter omorganiseringa i Arbeidstilsynet for ti år siden.

– Tilbakemeldinga den gang var at det er mye som fungerer bra, men at det er noen områder det bør ses nærmere på, blant annet dette med region- og tilsynskontorstrukturen. Derav kommer denne rapporten, forteller regiondirektør Vigdis Johnsen.

– Hva skjer nå med rapporten?

– Rapporten er akkurat gjort tilgjengelig for oss, og nå vil vi bruke den som et kunnskapsgrunnlag for interne diskusjoner. Vi vil gå inn på det som står i den, og diskutere om vi kjenner oss igjen i rapporten, samt hvilke kriterier vi mener bør hensyntas ved en eventuelt ny struktur, sier Johnsen.

Etter diskusjoner og involvering av ansatte, tillitsvalgte, verneombud og ledergruppe vil det bli gitt et innspill til direktøren i Arbedstilsynet. Direktør Ingrid Finboe Svendsen vil til slutt legge frem en endelig innstilling til Arbeids- og sosialdepartementet for politisk behandling.

– Hvordan tidsperspektivet ser ut for en endelig avgjørelse vet jeg ikke, men jeg vet at det er planlagt at vår direktør e skal ha en innstilling klar i løpet av det inneværende året, sier Johnsen.

Har fungert bra

Arbeidstilsynet på Finnsnes har i dag 13 ansatte, og det er to-tre av disse som er tilknytta regionkontorfunksjonen - regiondirektøren og stabsstøtte.

– Hvordan fungerer det etter din mening med et regionkontor for Nord-Norge på Finnsnes?

– Jeg kan ikke si at det har vært negativt slik vi har hatt det, og per i dag løses dagens oppgaver veldig godt fra Finnsnes. Om den samme organiseringa er hensiktsmessig i fremtiden er en annen diskusjon - som vi nå er midt oppi, så det kan jeg ikke si noe om, sier regiondirektøren.

– Hvordan har diskusjonene rundt rapporten vært så langt?

– Jeg kan ikke kommentere det som foregår på interne møter, men det er klart at alt som omhandler omorganisering berører folk og opptar ansatte. Jeg synes for øvrig at våre medarbeidere har gitt mange gode innspill, som det for meg som leder er viktig å lytte til.

Kommer ikke til å sitte stille og se på

FINNSNES: Lenvik-ordføreren liker det dårlig at regionkontoret på Finnsnes er trua.

IKKE AKSEPTERT Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen vil ikke akseptere at regionkontoret flyttes.

– Jeg går sterkt ut ifra at rapporten skal gjennom en videre prosess, men jeg vil allerede nå understreke at det ikke er akseptabelt med en endring av regionstrukturen for Nord-Norge slik det anbefales i rapporten. Regionkontoret er etablert på Finnsnes, og der skal det fortsatt være, sier ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune.

Han har sett rapporten, og mener ikke at den gir noen god begrunnelse eller argumentasjon for å flytte regionkontorfunksjonen til Tromsø.

– Et slikt grep vil dessuten være stikk i strid med regjeringens ønske om desentralisering av en del offentlige etater, poengterer Sivertsen.

Han har ved et par anledninger stilt kritiske spørsmål i forhold til måten Arbedstilsynet har organisert seg, blant annet at regiondirektøren i nord ikke har sittet på regiontoret på Finnsnes.

– Så du vil ikke bare bevare dagens struktur, du vil i tillegg ha direktøren stedlig til Finnsnes?

– Det hadde vært det optimale, men med dagens fleksible måte å gjøre ting på er det ikke nødvendig. Men da kan det heller ikke brukes som et argumet andre veien heller, poengterer Sivertsen.

– Hva kommer du til å foreta deg?

– Foreløpig har jeg is i magen ettersom jeg oppfatter rapporten som et internt dokument bestilt av direktoratet, men det politiske signalet herfra er at noen ny organisering av regionkontoret ikke vi lbli akseptert. Det er ti år siden det ble vedtatt at denne funksjonen skulel flyttes til Finnsnes – det forholder jeg meg til nå og de neste ti årene, avslutter ordføreren.