BOTNHAMN: Denne uka passerte de over Senja etter å ha vært på veien med den 88 år gamle bilen som rullende hjem verden rundt siden 2000.

Og etter å ha kjørt de dårlige senjaveiene, måtte de ha hjelp til å fikse eksosanlegget da de kom til Tromsø med ferga fra Botnhamn.

For Herman og Candelaria Zapp (den gang 32 og 30 år) fra Argentina startet det hele med at de sa opp jobbene sine for å oppleve verden i 2000. De skulle kjøre det amerikanske kontinentet fra sør til nord. Målet var Alaska, og turen skulle ta et halvt år.

Slutt på pengene

– Etter seks måneder hadde vi kommet til Ecuador. Da var det slutt på pengene, forteller Candelaria til Bergens Tidende under sitt besøk på Vestlandet tidligere i sommer.

Hun bestemte seg for å gjøre butikk av maletalentet sitt. I noen måneder levde de to av å selge hennes akvareller.

Så skrev Herman bok om eventyrferden. I Costa Rica fikk de trykket den opp i noen hundre eksemplarer, som de selv bandt inn.

Nå er boken trykket opp på flere språk, og klarer å holde familien rullende på veien.

– Det handler om å leve ut drømmen sin, insisterer Herman.

I USA kom sønnen Pampa til verden. Siden har de fått enda tre barn underveis på den hittil 16 år lange kjøreturen.

– Da Paloma ble født i Canada midt på vinteren, holdt vi oss i ro til det ble varmere i været, forteller Herman.

Med spedbarn

– Men Tehue var ikke mer enn syv dager da vi tok løs igjen. Ingenting er lettere enn å reise med et spedbarn. De sover døgnet rundt og får maten fra moren, legger han til.

Da barn nummer tre kom til verden måtte de utvide hjemmet, altså bilen. De fikk satt inn en ekstra seterad og utvidet teltet på taket.

Barna sover i teltet, mens de voksne sover i bilens bakseter, som kan slås ned.

Barna følger et skole-opplegg i Argentina.

– Men det viktigste lærer de underveis på veien — nemlig om verden, slår foreldrene fast.

Men også denne familien tar seg tid til ferie. En gang i året flyr de hjem til Argentina og tar det helt med ro i noen uker, før de legger ut på veien igjen.

Sommerens mål er Nordkapp. Deretter setter Zapp-familien kursen sørover gjennom Europa, før bil og familie seiler hjem til Argentina.