FINNSNES: - Grenser er et vidt tema. Det kan handle om folk og varer som stoppes fra å krysse fra den ene til den andre siden, det kan handle om grensesprengende forskning, om grenser i naturen, om murer og om brobygging. Grenser finner vi rundt oss på mange måter, sier Gard Hopsdal Hansen fra Senja Næringshage.

21. september forskningsdagene i Midt-Troms løs, og med det er det duket for en rekke arrangementer som på en eller annen måte relaterer til temaet grenser.

- I stedet for å sende ut programblad, har vi i år fått på plass en egen nettside. Det er gjort med tanke på økonomi, men også fordi det gir oss en større fleksibilitet, opplyser Hansen.

Senja Næringshages egen nettside dedikert til forskningsdagene i Midt-Troms har fått navnet spekulator.no. Her er det lagt ut informasjon om årets arrangementer.

Går slag i slag

Årets forskningsdager starter med et arrangement i Kunnskapsparken på Finnsnes. Her stiller tre videregående skoler, Senter for læring og integrering og en avdeling fra Forsvaret til å si noe om hva de tenker om årets tema. Frem til 3. oktober går det slag i slag med ulike arrangementer frem til 3. oktober.

- Hvor mange poster har dere på årets program?

- Foreløpig har vi 16 arrangementer, og så vet jeg om minst ett til som vil komme på programmet. Enkelte ting, som for eksempel Dyrøyseminaret, omfatter i seg selv flere arrangementer - det er arrangementer i arrangementer. I tillegg er det flere av arrangementene som går over flere dager, påpeker Hansen.

Trettende gangen

I år er det trettende gangen at Senja Næringshage arrangerer forskningsdagene. Det er fungerende daglig leder, Stig Stokkland, stolt over.

- Dette er et arrangement som virkelig har fått leve over tid, og som jeg tror er viktig for en region som satser på næringsutvikling, kompetanseutvikling og rekruttering, sier Stokkland.

Hensikten med forskningsdagene er blant annet å gjøre forskning tilgjengelig for folk flest. Det handler om å skape begeistring og forståelse for forskning.

- Hvem bør komme på årets arrangementer?

- Mange tror kanskje at forskningsdagene bare er for barn og unge, men det er faktisk for absolutt alle. Noen av arrangementene er kanskje spisset for barn eller skoleelever, men en stor del av det som er på programmet er for alle, sier Hansen.

Klar til å «gruse» naboene i quiz

Ordførerne i Midt-Troms utfordres til quizkamp.

GRYLLEFJORD: I forbindelse med forskningsdagene i Midt-Troms blir det spekulator-quiz over kommunegrensene. I den anledning er ordførerne i Sørreisa, Lenvik, Dyrøy, Tranøy, Torsken og Berg blitt vennlig anmodet om å stable sammen hver sitt lag. I tillegg vil Senja Næringshage, ved hjelp av en kvalifiseringsoppgave, sette sammen enda et lag fra hver kommune.

Altså skal totalt tolv lag til dyst i Solli samfunnshus 30. september.

Ordfører Fred Ove Flakstad i Torsken bekrefter at han stiller på quizen.

- Jeg har ikke trommet sammen noe lag ennå, men regner med at det skal gå greit å få til. Jeg tenker jeg tar med meg noen fra administrasjonen og kanskje noen politikere - de jeg regner med er flinkest, ler Flakstad.

- Og da handler det om å vinne?

- Ja, litt konkurranseinstinkt må det være når man først stiller opp på noe sånt. Nå regner jeg med at det blir skarp konkurranse, men vi skal selvsagt prøve å vinne.

Torsken-ordføreren medgir at han ikke er noen quizfantast.

- Men man må være såpass sporty at man stiller opp når man får en utfordring som dette - så fremst man har mulighet til det. Jeg håper at de andre ordførerne også stiller opp.

Utdrag fra årets program under forskningsdagene:

  • 21. september: Åpningsarrangement Kunnskapsparken Finnsnes

  • 22. september: Forskningsskipet Johan Ruud kommer til kaia på Finnsnes

  • 22. september: Mareano avslører ukjent land i havet, Senja VGS Gibostad og Lenvik bibliotek Finnsnes

  • 23. september: Forskerne kommer fra Fram-senteret, Bardufoss

  • 24. september: Forskningstorget i Kunnskapsparken på Finnsnes

  • 25. september: Soppkurs hos Sážža i Øverbotn.

  • 26. september: Forfatterturné med Linnéa Myhre i Målselv bibliotek i Istindportalen. Myhre besøker også flere steder i Midt-Troms under forskningsdagene.

  • 27. september: Dyrøyseminaret - samarbeid kjenner ingen grenser i Nordavindshagen i Brøstadbotn

  • 28. september: Grensesetting i familien i Kunnskapsparken Finnsnes

  • 29. september: Allemannsrettens gleder og sorger, i Berg

  • 30. september: Bygg og fly drager med afghanske ekspeter, Silsand

Torsken-ordfører Fred Ove Flakstad mener at han har grei allmennkunnskap, og sånn sett ikke har noen ekspertområder når det er snakk om quiz. - Kanskje er jeg litt god på sport. Foto: Maria Holm Simonsen