ELVENES: Saken om Elvenes Arena ruller videre. I forrige uke skrev Folkebladet om grunneiere og beboere på Elvenes som ville stoppe planene på Arena Elvenes. De mener blant annet at støyproblematikken allerede er for stor.

Grunneiere sier nei til dragracebane Grunneiere på Elvenes i Salangen mener nok er nok. Nå vil de stoppe etableringen av den nye dragracebanen på Arena Elvenes. Motorsportsenter

Nå viser det seg at også sauenæringa i bygda går imot planene for utvikling av området. Det kommer fram i et brev fra Øvre Salangen sankelag og Øvre Salangen sauavlsalg undertegnet av leder Glenn R. Thomassen til Salangen kommune. Det betyr at både innbyggere i bygda og sauenæringa går imot planene for å utvikle Arena Elvenes blant annet som et motorsportsenter med dragracebane.

Arbeidet med å skape unik arena er i gang Arbeidet med å omskape Arena Elvenes i Øvre Salangen til noe helt unikt er sparket i gang. Knapphet på jord

Thomassen presiserer at han representerer et flertall av sauebøndene i bygda, ikke samtlige.

– Det er med stor uro vi registrerer de foreslåtte planene og ønskene for fremtidig bruk av arealet, innleder Thomassen i brevet.

Det trekkes fram at det aktuelle arealet er på omkring 70 dekar dyrkbar mark med jord av god kvalitet, at arealet er innsådd og at historikken viser at det er lettdrevet areal.

– Dagens situasjon for landbruksnæringa i Salangen er preget av knapphet på dyrkbar mark. De fleste brukene er i en situasjon der de ønsker seg mer areal, da for å øke produksjonen. Majoriteten av de aktive gårdsbrukene i Salangen kommune ligger nettopp i Øvre Salangen, hevder Thomassen.

Skadelig støy

Han fortsetter med å trekke fram at planene for motorsportsenter og dragracebane som hovedaktivitet vil gi en tilleggsøkning i skadelig støy.

– Dette er noe vi mener ikke er forenelig med dagens jordbruk. Småfe og storfe beiter i umiddelbar nærhet til området. Sauen er betydelig mer følsom for høye lyder enn oss mennesker, og skal ikke utsettes for støy over 65 dB. Skadene og følgende det vil medføre for husdyr å oppholde seg innenfor en slik støysone over tid er ikke godt nok belyst til at man skal kunne gamble med det, skriver Thomassen.

– En båndlegging av et slikt areal samsvarer dårlig med intensjonene om jordvern og trygging av den lokale matvareproduksjonen, avslutter Thomassen i innsigelsen.

Et stort dilemma

Utviklingen i denne saken er på god tur til å sette spesielt Senterpartiet i et stort dilemma i forhold til hva partiet står for.

– Kan Senterpartiet i Salangen gå for disse planene imot sauenæringa og innbyggernes ønsker?

– Vi er opptatt av en ryddig planprosess der vi forholder oss til arbeidet med reguleringsplanen. Senterpartiet ønsker å bidra til en fortsatt utvikling av området. Da er det reguleringsplanen som ligger til grunn for det. Jeg har ikke sett de innspillene du viser til konkret. Alle innspill må komme i henhold til planprosessen så må en gjøre en vurdering ut fra det, svarer ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

Ikke forskuttere

– Det er et enstemmig vedtak i kommunestyret som åpna for og vedtatt jordleieavtalen. Det forholder jeg meg til. Nå er det planprosessen vi må forholde oss til. Og jeg kan ikke forskuttere verken det ene eller det andre nå, fortsetter hun.

– Men det ligger an til et dilemma spesielt for Sp?

– Vi skal nå først se innspillene. Som sagt har jeg ikke sett de brevene du viser til. Jeg må først se innholdet. Så tenker jeg at det viktig at vi gjennomfører denne prosessen i forhold til de som ønsker å utvikle området og de som har interesser i nærområdet, sier Wiggen Prestbakmo.

Etterlyser informasjon

Ap-politiker Sveinung Nyvoll etterlyser balansert informasjon i prosessen rundt reguleringsplan på Arena Elvenes.

Mangla informasjon

– Jeg ble litt forfær da jeg leste om saken i Folkebladet sist uke. Lenge har vi politikere fått høre at alle har vært positive til planene til utbygginga. Alle skulle være hørt og det var bare positivitet. Jeg har selv snakka med grunneiere etterpå som forteller at det har vært informasjonsmøte, men ikke en arena der de har kommet til for å si sine meninger. Nå føler jeg at vi ikke har fått den informasjon vi trengte i kommunestyret, som da vi behandlet jordleieavtalen, sier politiker Sveinung Nyvoll (Ap) til Folkebladet.

– Nå vet vi at er en betydelig motstand mot planene på Elvenes. Her har jo grunneierne tatt advokat og noen har fått over 40 underskrifter. Nå er det veldig greit at vi får balansert informasjon i saken og at vi ut fra dette kan ta stilling til saken, sier han.

– Alvorlig

– Jeg er opptatt av å ivareta landbruksnæringa og matvareproduksjonen fremfor helgeaktiviteter. Jeg mener det er viktigere å ivareta primærnæringene enn å asfaltere grøntarealer. Det er også alvorlig om støyen forringer livskvaliteten til de som bor i området. Det er slik jeg ville prioritere. Men jeg må ta et forbehold i forhold til å uttale meg på Arbeiderpartiets vegne før vi har hatt et gruppemøte. Men det er min personlige mening, sier Nyvoll.

- Vi er opptatte av en ryddig planprosess, sier ordfører Sigrun Wiggen Foto: Morten Dokka