Bjorelvnes: På et bilde Folkebladet har fått tilgang til ser en tydelig skiltet på treet, med riksvåpen og ordet «Fredet» på.

Reagerer

Det skal være flere personer som reagerer med frustrasjon over tapet på trærne.

– Vi forstår ikke hvorfor samtlige trær i Prestegårdshagen er sagd ned. Er dette en ubevisst handling av de lokale ansatte, eller en bevisst handling av ledelsen i Midt-Troms Museum? Spør en av de som Folkebladet har vært i kontakt med.

Blant trærne som er hugget finner man et tre som er et fredet objekt i typen «naturminne» i Miljødirektoratets Naturbase. Denne har vært vernet siden 23.03.1917. Det er en gran av typen «Küppelzaphen».

Den samfunnsengasjerte og pensjonerte Finnsnes-arkitekt, Viggo Ditlefsen, reagerer på det han beskriver som en forhastet avgjørelse.

– Jeg tror dette har gått litt for fort. Jeg synes de tilhører område, men dette er kanskje et kulturspørsmål og ikke bare et skogsspørsmål. Jeg har ikke vært der selv, men sett foto av noen trær og ble overrasket over at de ikke var skadet, slik Midt-Troms museum har hevdet, sier Ditlefsen.

Han tror tyngden i avgjørelsen om å felle disse trærne grunner i det visuelle.

– Jeg hørte for noen år siden at man ville fjerne på grunn av at de ikke passet inn i den Nordnorske floraen, altså biotopen på stedet. I så tilfelle synes jeg dette var litt snart tenkt. Jeg synes dette var ille visuelt sett. Hvem er det som tar slike beslutninger og har de bare undersøkt noen for råte, når det tydeligvis ikke var råte på alle de? Sier Ditlefsen

Var råtten

Midt-Troms Museum bekrefter at de har fjernet det aktuelle treet.

-Vi har kuttet trær i samråd med Lenvik kommune. Skogmester var inne og vurderte tilstanden og vi fant ut at disse trærne ikke kunne være her. De var pill råtten. Ved neste vinterstorm kunne disse ha falt over bygning eller personer, sier Lisa Gay Bostwick, leder i Midt-Troms Museum.

At Miljødirektoratet har en fredning på de aktuelle trærne, er hun ikke kjent med.

– Tre er ikke evigvarende. De var 140 år gamle og råtten. Man kan ikke frede et tre, det går ikke. Vi jobber med en liste over vernede områder i Midt-Troms og treet stod ikke på den, svarer Bostwick.

Ifølge Miljødirektoratet, skal treet enda være fredet.

– Man kan ikke frede et tre, det kan jeg ikke skjønne, sier Bostwick besluttsomt.

Nå skal området rundt presteboligen restaureres til en ny og større hage.

– Vi vil at miljøet skal blir det det var, men nå med ny hage etter gammelt mønster. Vi skal ikke bygge et nytt hus der trærne stod, eller noe annet. Trærne hadde blitt så stor at ingenting kunne vokse på grunn av skygge. Vi mener vi har handlet rett, avslutter Bostwick.

Treet er fredet

Det er miljødirektoratet som har fredningen i sitt arkiv, men Fylkesmannen i Troms har forvaltningsansvaret. Liv Mølster ved Miljøvernavdelingen forteller at de vil følge opp saken.

TROMSØ: Da Folkebladet tok kontakt med Fylkesmannen var de ikke klar over at treet var fjernet.

– Vi har fått fredningsvedtaket fra Miljødirektoratet der det ligger en aktiv fredning på treet. Og det er klart at har det skjedd en ulovlighet ved å hugge ned det treet, så skal dette følges opp, sier Mølster.

Det er allikevel noen usikkerhet rundt selve treet som har falt på Bjorelvnes.

– Vi har en oppsynsrapport fra 2011 da Statens naturoppsyn var på stedet. Her kommer det frem at de er usikre på om det er det treet som var merket med fredningsskilt som faktisk er det treet som var fredet. Dette kan nå kanskje avklares ved å telle årringer på treet, forklarer Mølster.

Nå ønsker de å komme i kontakt med Lenvik Museum for å finne ut årsaken til hvorfor treet var hugget ned, når fredningstiltaket fortsatt var aktivt.

– Dette omhandler en vernet gran og det er ikke noe vi verner om i dag, men vi har jo et ønske å finne ut årsaken til hvorfor det ble hugget. Så er det også et spørsmål om hvilken straff de eventuelt skulle ha, sier Mølster.