KÅRVIKHAMN: Allerede i mars kunne Folkebladet melde at rekeprodusenten Stella Polaris i Kårvikhamn gikk med et historisk høyt overskudd i 2015. På det tidspunktet ville ikke selskapet gå ut med overskuddets størrelse, men nå er regnskapet klart. Tallenes tale viser at rekeprodusenten endte fjoråret med et årsresultat på omtrent tyve millioner kroner i pluss.

Den viktigste faktoren

– Det er det sterkeste resultatet selskapet har hatt, så sånn sett er vi fornøyd med det. Resultatet er en kombinasjon av flere ting. For det første har kronekursen vært lav i den perioden, noe som har vært gunstig for hele sjømatnæringen i forhold til eksport av varer. Det andre er at vi i fjor fikk en spesiell inngang på året hvor det var manko på varer i markedet, som førte til at prisnivået steg kraftig på veldig kort tid. Det igjen førte til at vi fikk en betydelig økning av fiskere i Barentshavet og som gjorde at vi hadde en bedre råvaresituasjon enn på mange år, forteller daglig leder i Stella Polaris Tom Harry Klausen.

En av de viktigste faktorene til suksessen er innsatsen til de ansatte forteller Klausen.

– Anlegget har fungert veldig bra og vi har en fantastisk gjeng som har stått på og som er en av grunnene til at vi har fått de gode resultatene. Det er kanskje det vi er mest fornøyd med i forhold til fjoråret, sier han.

Reaksjon i markedet

Fabrikken har hatt en grei råvaresituasjon så langt i år også, men ifølge den daglige lederen ser de nå en reaksjon i markedet på at prisen ble veldig høy på kort tid.

– Prisnivået til både kundene og forbrukerne har gått betydelig ned og vi får en justering nå i forhold til fjoråret som gjør det litt mer krevende. Men alt i alt er det overordnede bildet ganske positivt. Det har vært en kraftig nedgang i tilførsel av varer fra Canada som gjør at vi opprettholder en bra markedssituasjon alt i alt. Det bidrar også til å holde prisene oppe i fremtiden som gjør at det lønner seg å dra ut med flåta og fiske, sier Klausen.

Flere strenger

I tillegg til produksjon av reker har Stella Polaris også sett på mulighetene ved å utvikle restråstoffet til andre produkter. I 2007 begynte de utviklingen av en blodtrykksmedisin fra rekeskall.

– Vi forventer å være godkjent med dokumentert helsepåstand for salg i det canadiske markedet i løpet av året. Det tar litt lenger tid før vi er klar for lansering i USA, også jobber vi med det europeiske markedet uten å ha satt noen dato på når det skjer. Det er kjempespennende og en effekt av at vi ikke tror at vi over tid kun kan leve av å utnytte bare en liten del av den råvaren vi har. Teller du reker er det like mye skall og hodefragmenter igjen som det er kjøtt, og da må man kunne skape verdier av hele råstoffet om man skal rettferdiggjøre posisjonen i industrien i fremtiden, forteller Klausen.

Selv om de hadde et veldig godt år i fjor er Klausen tydelig på at de ikke kan slippe opp på gassen.

– Det var et bra år, men beviset på om man leverer eller ikke er om man klarer å gjenskape det. Så vi får bare brette opp ermene og holde det gående også i fremtiden.