FINNSNES: Det sier fylkesleder og fylkesvaraordfører Irene Dahl.

Dette går frem av programkomiteens førsteutkast til nytt stortingsvalgprogram, som slippes torsdag 1.september - altså i morgen.

- Dette er svært gledelig for oss som gjennom mange år har påpekt behovet for en trafikksikker, miljøvennlig og rask transportåre ut og inn av landsdelen, sier Dahl.

Programkomiteen viser med dette at de har forstått den nasjonale betydningen av den verdiskapingen som skjer i nord.

- For eksempel vil en stadig voksende sjømatnæring profittere stort på et utbygd jernbanenett frem til markedene, fortsetter Dahl.

- Svært positivt

Leder av Lenvik Venstre, Jasmin Agovic-Nordaas kan ikke gjøre noe annet enn å kaste seg på hyllesten.

- Dette er veldig bra. Jernbane har vært viktig for Venstre i mange år og at vi får på plass ei utredning nå, er svært positivt, sier han.

Han poengterer at Nordnorgebanen ikke nødvendigvis kun er en Venstre-sak.

- Du kan nærmest spørre hvem som helst. Stort sett alle mener at tida er overmoden for at Nord-Norge også får jernbane, sier han.

Landsdel i vekst

Selv om det kun er snakk om ei utredning, som nødvendigvis ikke trenger å resultere i noe konkret, er kommunestyrepolitikeren glad for det også.

- Jeg pleier å si at vi kan fortsette å pusse opp veiene våre til det uendelige. Men så lenge vi har de tunge vogntogene som henter varer på flere tonn hver dag, vil veiene bli ødelagte igjen. Vi kommer til å betale oss ihjel, sier han.

- Vi trenger jernbanen, spesielt nå som landsdelen vår også er i vekst, legger han til.

- Bra miljøtiltak

Agovic-Nordaas ser fram til at man kan legge fram et bevis på at en jernbane er nødvendig.

- Det hadde vært en drøm å fått jernbane opp til Tromsø - om ikke til Finnmark også. Troms Venstre har kjempet hardt og lenge for å få dette med jernbane i Nord-Norge programfestet. At vi nå får programfestet en utredning er et resultat av det, sier han avslutningsvis.

Også Venstres kommunestyrerepresentant i Tromsø, Morten Skandfer, er entusiastisk til forslaget.

- Det er viktig å få utredet mulighetene ved å bygge ut jernbanen i nord, der godsvolumene og eksportinntektene er store og økende. I tillegg er det jo et bra miljøtiltak som reduserer antallet trailere. I tillegg skal vi arbeide for at det er gode veier som bringer varene til jernbanen, sier Morten Skandfer.

Troms Venstre har fått gjennomslag for at Nordnorgebanen skal utredes. - En gledens dag, sier fylkesleder og varaordfører for Troms Venstre, Irene Dahl.