SJØVEGAN: I uke 36 og 37 arrangeres det en regional dugnad for å fjerne avfall som flyter på land i fjæra.

Må tas vare på

Alle 7 kommunene i Sør-Troms er med, og har fått midler fra Miljødirektoratet til å få hentet og levert oppsamlet avfall.

– Salangen har flotte strandområder og en nydelig skjærgård, som vi må samarbeide om å ta godt vare på. Strendene våre er godt egnede rekreasjonsområder, og det å holde disse ryddige er et viktig tiltak både for rekreasjon og av hensyn til miljøet, sier Wiggen Prestbakmo i en pressemelding tirsdag.

Flere av øyene og holmene i regionen er vanskelig tilgjengelig og krever båt for å hente oppsamlet søppel til nærmeste hentested.

– Det er derfor svært positivt at samtlige aktører innenfor oppdrettsnæringen i Sør-Troms ønsker å til å bidra til aksjonen ved å stille med transport, og gjør at vi kan komme til på steder der vi vet det samler seg opp plast og herreløst søppel som kommer med havstrømmene, sier prosjektleder for strandryddingsaksjonen, Victoria Bakken.

Engasjement

Alt innsamlet avfall registreres på holdnorgerent.no slik at de lokale aksjonene teller med i nasjonal sammenheng og kan være med på å sette ytterligere fokus på saken. Norske strender og havbunnen vår er full av sneiper, plastflasker, fiskeutstyr, engangsgriller, sprøytespisser, poser, tauverk, gamle dekk, flasker, bokser og glasskår. Hver kilo som ryddes bidrar til et renere hav, mindre forsøplet havbunn og strender uten plast og farlig avfall, og en innsats i dag blir en viktig del av både det nasjonale og internasjonale arbeidet mot marin forsøpling.

– Vi vil vise at vi i Salangenbryr oss om lokalmiljøet ved å få flest mulig med på aksjonen, og håper på stort lokalt engasjement, sier Wiggen Prestbakmo

Utvalgte strender

Hver kommune i prosjektet har fått meldinger om forsøplede strender og steder hvor det trengs å ryddes, og har gjort en vurdering ut fra kapasitet og hvor komplisert det er å gjennomføre aksjonene. I Salangen kommune er følgende strender utvalgt, og vil ryddes i uke 36:

  • Slettekråa og Magisåsvika 5. september.

  • Medbyosen, Rognsåvika og Indregårdsfjæra 6. september

  • Lamofjæra og Nedre Laberg 7. september

  • Dalen, Rotvika og Håkavika 8. september

– Vi håper mange melder seg til ryddeaksjon via Facebook eller tar kontakt med Salangens prosjektleder Kathrine Mari Nordgård for mer informasjon, sier Wiggen Prestbakmo.