SETERMOEN: Folkebladet skrev fredag om Bardu-ordfører Toralf Heimdal som krever at Riksrevisjonen gransker alle forhold rundt forskningsrapporter der tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og kontreadmiral Elisabeth Natvig er involvert.

Stor betydning

– Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, ikke minst fra miljøer i Forsvaret. Og det kommer også fra folk jeg ikke kjenner fra før. Og det er helt åpenbart at de er veldig fornøyd med at noen tar tak i denne saken. Det som går igjen i tilbakemeldingene er at det er få saker Riksrevisjonen har hatt som har så stor betydning for nasjonens sikkerhet som denne. Det vil være veldig betenkelig om Riksrevisjonen skulle komme til en vurdering der de ikke går inn for å se på disse forholdene, sier Heimdal.

Heimdal fortsetter med å fortelle at han har fått full støtte fra LO-leder Gerd Kristiansen og stortingspolitiker Liv Signe Navarsete (Sp).

Rask avklaring

– Men haster det ikke å få avklaring fra Riksrevisjonen fordi både Diesen og Natvig nå er dypt involvert i arbeidet med Forsvarets langtidsplan?

– Jo, det er veldig viktig med en rask avklaring fra Riksrevisjonen. De må komme i handling før langtidsplanen behandles i Stortinget i november. Og det må komme før det skal avgjøres om det blir landmaktutredning og før det blir avgjort hvem som skal lede utredningen. Her tror jeg nemlig at regjeringen vil peke på Diesen eller andre som har samme synet som Natvig. Og dette er ikke annet enn et spill for galleriet, det er jo ikke penger uansett, sier Heimdal.

– Jeg kommer ikke til å gi meg i denne saken. Jeg skal stå på å få så mye melkesyre at de skal få føle det, fortsetter han.

Avvikler landmakta

– Jeg er utrolig glad for den artikkelen som sto i Klassekampen i dag der det kommer fram i brev fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at dette er et strategisk valg, at de satser på ubåter og avvikler egentlig hæren. I denne artikkelen ser vi virkelig hvor ille det er. Her er det snakk om å avvikle landmakta slik vi kjenner den i dag. Brigade Nord blir med dette historie. Da skjønner man også hvorfor alliert treningssenter legges ned i Harstad. Da har de antakelig tenkt å bruke leirene i Bardu og Målselv til alliert trening. Nå må folk våkne, dette dreier seg om mer enn helikoptre. Det dreier seg om eksistensen til Brigade Nord og hæren, sier han.

Folkebladet tok mandag kontakt med Riksrevisjonen. Kjell Bildøy bekreftet da at de hadde fått brevet fra Heimdal og at det var til behandling. Han fortalte også at det ville komme et svar i nærmeste framtid. Utover det ønsket han ikke kommentere saken.

Verken Forsvarets forskningsinstitutt eller Forsvarsdepartementet ville kommentere saken i Folkebladet fredag.