MOEN: Du ser himmelen gjennom de små hullene i bølgeblekktaket; trekken sniker seg inn gjennom sprekkene mellom veggbordene, men musikken varmet på det som kanskje var sesongens første høstdag. På scenen stod Senjahopen som headlinere, mens lokale, flernasjonale og profilerte musikere sørget for å gi låven oppmerksomheten den fortjener etter ti år kulturtjeneste. Du trenger heller ikke en vegg av forsterkere for å bryte lydmuren, feleslåtten som fremføres akustisk, bærer like godt som riffet fra en Gibson elgitar.

Med andre ord: Sammensetningen var akkurat slik den skulle være på et moderne kombinasjonsbruk i en kulturell driftsbygning.

Improvisasjon

Det er ti år siden første arrangement i Kulturlåven hos Sverre Hågbo. Lørdag husket han tilbake til åpningshelga i 2006. Da hadde de forestillingen Markens grøde, og det var bare helt magisk, minnes han. Hvordan veien derfra og frem til i dag skulle bli, var aldri helt planlagt. Som jazz-musiker vet Hågbo verdien av å improvisere — også i et bygg som ikke er isolert.

- Hvis vi ser videre fremover, er det en tanke å gjøre noe med temperaturen i låven, slik at vi kan strekke sesongen både fra april-mai og utover i september-oktober, sier han.

Kulturuttrykket har vært vidtspennende, fra norsk Hamsun til amerikansk bluegrass med Charlie Rackstead, alias Rune Nilson fra «Lønsj» i NRK P1, og hans faste band, The Sticklesbergen Ramblers.

- De var her sankthansaften, og det er kanskje den konserten med best stemning på låven noensinne, ler Hågbo.

Herlig

Opp gjennom årene har Ragnhild Furebotten vært på Kulturlåven som artist, som publikum og som arrangør.

- Jeg synes bare det er helt herlig at en musikkelsker som Sverre har innredet andre etasje og stiller låven til rådighet for store konsertopplevelser for hele bygda.

Et spesielt minne har hun fra en konsert sammen med Tonje Unstad — fra Kulturlåvens tidlige år.

- Det var sent på høsten, kanskje litt for sent, og det var kaldt, og jeg frøs så forferdelig.

- Men bak oss satt Sverre og spilte trommer — og han svettet, ler Furebotten.

Lena Jinnegren fremførte Nils Ferlin. Foto: Arne Ivar Hanssen
Senjahopen, med vokalist Henrik Sandnes i spissen, dro publikum ut på låvegulvet. Foto: Arne Ivar Hanssen
Fra venstre Terje Foshaug, Mariann Torset, Ragnhild Furebotten og Siv Holmin. Foto: Arne Ivar Hanssen
Helt herlig at en musikkelsker som Sverre Hågbo (bildet) stiller en låve til rådighet for store konsertopplevelser, mener Ragnhild Furebotten. Foto: Arne Ivar Hanssen
Foto: Arne Ivar Hanssen