SJØVEGAN: – Prosessen har vært en uventet og sjokkerende erfaring, sier han.

Rørstrand har planer om å etablere et boligområde med seks-syv tomter på Yttergården i Salangen. I tillegg er det planer om å etablere molo og båthavn.

– Reguleringsplanen ble i sin tid lagt ut til offentlig høring med frist 21.august 2012. Etter den tid er det regelmessig i alle år, blitt fulgt opp med en løpende kontakt med teknisk etat for å få gjennomført aktuell kvalitetssikring for fremleggelse for ressursutvalg og endelig vedtak i kommunestyret, forteller Rørstrand.

IDYLLISK Ingenting å si på omgivelsene rundt det planlagte boligområdet.

– Men dette har per dato ikke vært mulig å gjennomføre på grunn av teknisk etat, fortsetter han.

Sterkt beklagelig

– Fra min side er det i denne 4-års perioden vært levert både forslag til bemerkninger i forhold til loven om naturmangfold, det er gitt beskjed om at den eneste innsigelse som kom til planen, da fra veivesenet er akseptert samt en grundig miljørapport fra Multiconsult, sier han.

– Dette har ikke kunnet påvirke etaten til å sluttstille planen. Tvertimot er det bekreftet at fra utløpet av høringsfristen til i dag, ikke er gjort noe forsøk på å følge opp foreslått reguleringsplan. Dette er ikke bare sterkt beklagelig, men i aller høyeste grad en tjenesteforsømmelse fra ansvarlig for etaten. Det er ikke til å forstå hvorfor dette kan passere, sier han.

Blokkering

Rørstrand hevder også at dette er den eneste reguleringsplan knyttet til bolig som kommunen har under behandling.

– For egen del ville jeg tro at tiltaket har betydning utifra et enstemmig politiske ønske, som bidrag for å styrke tilslutning og bosetting i kommunen. Jeg vil tro at politisk sett gjør en hva en kan for å være konkurransedyktig i forhold til andre kommuner. Resultatet synes å være en administrativ blokkering, sier han.

– Går bare ikke an

– Dette går bare ikke an. I tillegg har vi gått glipp av de fyllingsvolum som planen krever, både av steinmasser og andre løsmasser. Dette gjelder både mengder og pris, noe som jeg gjentatte ganger overfor teknisk etat har lagt vekt på, sier han videre.

– Tiltaket samlet har en marginal økonomi, samt betydelig risiko. Slikt har tydligvis ingen betydning for en ferdigstilt regulering. Prosessen har vært en uventet og sjokkerende erfaring. Med de kostnader som allerede er påløpt, målt oppimot den udugelighet og likegyldighet som er vist, ville jeg aldri gått inn på et slikt prosjekt, avslutter Rørstrand.

Rådmannen: – Vi har brukt for lang tid

SJØVEGAN: Rådmann Frode Skuggedal vil selv kommentere saken da Folkebladet tar kontakt.

ERKJENNER Rådmann frode Skuggedal erkjenner at det har tatt for lang tid.

– Vi erkjenner at fire års saksbehandlingstid er for lang tid. Det er det ingen tvil om, innleder Skuggedal.

– Men til saken hører det med at vi har hatt flere kompliserte innsigelser som fra Statens vegvesen og fylkesmannen. Blant annet kan det komme gang- og sykkelvei i dette området. Dette er ei utfordring. I tillegg er det flere åpenbare mangler i forslaget til reguleringsplanen, sier han.

Det hører med til historien at fylkesmannen kom med innsigelse etter at fristen var gått ut.

– Vi mener likevel at det vil være ei forenkling å overse innsigelsen fra fylkesmannen. Dette fordi fylkesmannen har vært tydelig i svaret til kommunen. Og vi har ei erfaring med at om en ikke tar innsigelsen på alvor vil den komme sterkere igjen på et senere tidspunkt, sier Skuggedal.

– Når kan kommunen bli ferdig med planen?

– Når dette er sagt har vi selvfølgelig til hensikt å få fremdrift i denne planen. Jeg kan ikke gi en dato for ferdigstilling. Men allerede på mandag vil det bli et internt møte om saken. Separat ut fra denne saken har vi gjort interne rutineendringer slik at vi kan utnytte kapasiteten bedre totalt sett, sier Skuggedal.